Deel dit artikel
-

‘Veelvuldig gebruik sociale media leidt níet tot psychische en slaapproblemen’

Het gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp leidt niet tot slaap- en psychische problemen op de korte of langere termijn. Bij geen enkele leeftijdsgroep is sprake van een negatieve invloed van gebruik van sociale media. Ook bij eenzame mensen leidt dit gebruik niet tot meer problemen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een groot onderzoek van instituut CentERdata, Tilburg University en de Universiteit van Pavia.

In het onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Computers in Human Behavior is tweemaal, met een onderbreking van een jaar, uitgebreid aan de onderzoeksdeelnemers gevraagd of ze gebruikmaken van sociale media (zoals WhatsApp, Twitter, Facebook en Youtube), en met name hoe vaak ze chatten en hoe vaak ze berichten of boodschappen lezen of plaatsen. Verder zijn psychische en slaapproblemen en eenzaamheid in de periode ervóór en erná onderzocht.

De resultaten tonen dat mensen die méér gebruik maken van sociale media, niet méér psychische of slaapproblemen hebben op de korte of langere termijn (circa 1 jaar). In de achterliggende analyses is overigens rekening gehouden met bestaande psychische problemen, slaapproblemen en eenzaamheid in de periode ervóór. Daarmee wordt voorkomen dat verkeerde conclusies worden getrokken. Dit verklaart waarom sommige studies wel een effect van sociale media gebruik lijken te vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond