Deel dit artikel
-

VEH en Qurrent starten proef met slimme metercontract

Vereniging Eigen Huis en energieleverancier Qurrent gaan samen met netbeheerder Liander een proef opzetten met een zogeheten slim energiecontract. Daarbij kan de consumenten met een app tegen uurprijzen stroom inkopen en en tegen dagprijzen gas.

In de uren met veel aanbod kost elektriciteit flink minder per kWh dan in de gebruikspieken. Deelnemende consumenten kunnen met behulp van een app de tarieven van de volgende dag per uur zien en hun verbruik hierop afstemmen. Wie dit handig doet, kan besparen, zeggen de initiatiefnemers.

Een app van leverancier Qurrent geeft de inkoopprijzen op de APX-energiebeurs rechtstreeks aan de deelnemers door. Die bepalen zo wanneer ze bijvoorbeeld hun wasmachine aanzetten of hun auto opladen.

Voor een gemiddeld huishouden is het zo te behalen voordeel ten opzichte van conventionele scherp geprijsde contracten nu nog enkele tientjes per jaar. Maar in de toekomst, als het aandeel energie uit zon en wind stijgt, worden de dagelijkse prijsverschillen groter. Apparaten zullen steeds slimmer worden en zelf inschakelen wanneer de energieprijs het gunstigst is.

Het slimme meter contract is de eerste stap in een nieuw te ontwikkelen Slimme Energie Service, zegt directeur Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis. In de toekomst wil de vereniging nog veel verder gaan en de Slimme Energie Service uitbreiden met modules die het huis stapsgewijs naar 0 op de meter brengen.

De pilotfase wordt in een periode van een jaar stapsgewijs uitgebreid naar 300 deelnemers, vooralsnog alleen in het werkgebied van Liander.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond