Deel dit artikel
-

‘Veiligheidsmaatregelen Kunstmatige intelligentie niet afdoende’

Op veel gebieden heeft KI de menselijke intelligentie al ingehaald. De vraag is in hoeverre we ons afdoende kunnen beschermen tegen de dreiging van de negatieve kanten van kunstmatige intelligentie, terwijl we er tegelijkertijd van kunnen profiteren. Dat stelt hoogleraar Computer Science Pieter Spronck van de Universiteit van Tilburg.

Het gevaar van kunstmatige intelligentie schuilt in de verantwoordelijkheden die de mens eraan geeft om autonoom te handelen. De doelen die KI krijgt moeten dus zodanig geformuleerd worden zodat ze onbetwistbaar in lijn zijn met de wensen van mensen, stelde Spronck een dezer dagen in zijn oratie.

Kunstmatige intelligentie kan net als mensen waarschijnlijk niet worden gestopt als het regels breekt. Tot nu toe hebben alle voorgestelde beschermingsmaatregelen zwakke kanten waardoor ze niet de beoogde zekerheden bieden.

Volgens Spronck is het daarom de hoogste tijd om oplossingen te vinden voor de potentiële gevaren van de introductie van steeds meer autonoom functionerende kunstmatige intelligentie. Een interdisciplinaire aanpak is daarbij noodzakelijk; technologen kunnen niet zonder psychologen, sociologen, juristen, filosofen en andere alfa- en gammawetenschappers. Hij pleit daarom ook voor een substantiële component kunstmatige intelligentie in de studieprogramma’s van alle studenten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond