Deel dit artikel
-

VINT: ‘Neem angst voor kunstmatige intelligentie serieus’

De angst die mensen hebben voor technologische ontwikkelingen waarbij de computer het denkwerk van mensen overneemt moet serieus worden genomen. Dat zegt het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti in een nieuw rapport in de reeks over kunstmatige intelligentie, De FrankensteinFactor; Anatomie van de angst voor AI.

De auteurs van dit derde rapport in het vierluik over kunstmatige intelligentie adviseren IT-managers te kiezen voor een zogenaamde ‘therapeutische benadering’.

Kunstmatige intelligentie mag zich de laatste tijd in een warme belangstelling verheugen. Zo kondigde Facebook onlangs aan bezig te zijn met een breincomputer-interface die gedachten kan omzetten in tekst. Ook technologiepionier Elon Musk wil met zijn bedrijf Neuralink het menselijk brein direct koppelen aan computers.

Naast ontzag roepen dergelijke initiatieven ook angstgevoelens op. Of anders gezegd, de zogenaamde Frankensteinfactor gaat een rol spelen. Inzichten vanuit de psychotherapie zijn nodig om angsten beter te begrijpen, zeggen de onderzoekers. Het plaatsen van een menselijke robot bij de bedrijfsreceptie zorgt voor onrust over banenverlies bij medewerkers. Hetzelfde geldt voor een plaatje van een simpele robot dat wordt gepresenteerd tijdens een directie-overleg.

IT-managers en organisatiebestuurders krijgen een nieuwe rol, zo verwachten de VINT-trendwatchers: Het benoemen van de angsten en daarover de dialoog aangaan. De organisatie moet niet langer alleen oog hebben voor een bijdrage aan sneller en beter werken, en aan het vergroten van de omzet, maar ook actief het debat aangaan volgens een therapeutische benadering; bespreekbaar maken wat toenemende computerintelligentie betekent voor de mens en welke angsten daarmee gepaard gaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond