Deel dit artikel
-

Verkoop Canal+ zet kabelwereld op z’n kop

De verkoop van Canal+ Benelux kan de kabel- en satellietwereld behoorlijk wijzigen. Inmiddels hebben meerdere partijen zich als geïnteresseerde koper gemeld, maar een groep bestaande uit Sony, Disney en een aantal kabelmaatschappijen is al bezig met plannen om het bedrijf te verdelen.

Vivendi Universal , de eigenaar van Canal+, wil Canal+ Benelux vóór eind 2004 als één geheel verkopen. Daarom hebben Sony, Disney, Casema, Essent Kabelcom, UPC en een aantal Belgische partners waaronder Telenet zich voor de gelegenheid in een kopersgroep verenigd, met het plan Canal+ na aankoop te verdelen. De Belgische (media)investeerder Déficom en de Franse mediabedrijven Groupe AB en TF1 hadden zich al eerder als potentiële kopers gemeld.

Volgens welingelichte kringen bestaat het plan van Sony en Disney eruit om Canal+ Blauw en Rood te laten samenvoegen met CineNova 1 en 2. Deze zenders (die voor negentig procent in handen zijn van Sony en Disney), hebben volgens schattingen minder dan 40.000 abonnees en leiden daarmee een kwakkelend bestaan. Bovendien hebben de kabelexploitanten die deze zenders via hun digitale pakketten doorgeven, problemen met hun contracten met CineNova. UPC heeft hierbij CineNova per 1 maart al de wacht aangezegd, zoals eerder aangekondigd.

In het aankoop-plan van de groep zouden de abonnees naar de kabelexploitanten gaan, die daarmee naar schatting 280.000 kabelabonnees van Canal+ kunnen toevoegen aan hun digitale pakketten. Daarmee zou de deal voor een opleving van de digitale kabelprojecten kunnen zorgen, indien de exclusieve sport- en filmcontent van het nieuwe CineNova/Canal+ alleen via de digitale kabelpakketten van UPC, Essent en Casema ontvangen kan worden. CineNova zou als contentleverancier van premiumkanalen – net als nu – actief blijven, zij het onder andere doorgiftevoorwaarden.

Canal+ is in Nederland ook in conclaaf met vooral UPC over doorgiftevergoedingen en digitale toegang. Indien de partijen tot één consortium gaan behoren, zouden dit soort problemen door het opkopen van Canal+ niet meer optreden. Onduidelijk is of de beoogde nieuwe eigenaren het nieuwe CineNova/Canal+ willen blijven aanbieden op analoge wijze in gebieden waar geen digitaal pakket via de kabel beschikbaar is.

Voor het voortbestaan van Canal+-dochter Canal Digitaal Satelliet kan in dit scenario alleen een onafhankelijke koper van het satellietboeket zorgen. Canal Digitaal Satelliet heeft 55.000 betalende kijkers, en 35.000 premiumkijkers naar Canal+. In totaal bedient Canal Digitaal Satelliet meer dan 450.000 kijkers die via satelliet de Nederlandse commerciële en publieke zenders (Nederland 1-3, RTL 4, 5, SBS 6, TMF, Net 5 e.d.) bekijken. Het is niet waarschijnlijk dat kabelexploitanten of Sony/Disney het satellietonderdeel zelf willen continueren.

Canal Digitaal Satelliet-directeur Kees Färber, die zelf niets over de verkoopopties wil zeggen, laat weten het onwaarschijnlijk te achten dat continuering van het pakket met zoveel huishoudens in gevaar is. Voor Vlaanderen is het de bedoeling dat op een soortgelijke wijze Canal+ wordt verdeeld tussen TeleNet en Sony/Disney die zo een entree krijgen in België. Hoe de verdeling in Franstalig België uit zal pakken is onduidelijk.

Canal+ Benelux en CineNova waren niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

2 Reacties

A.Treur Jr.

Dit kan niet waar zijn. UPC in de markt voor Canal+? Volgens mij hebben ze zojuist een overval achter de rug op hun aandeelhouders. De schuldenlast moet terug gebracht worden van 11 miljard naar 3,6 miljard euro en men gaat nu een bod doen op Canal+. Omdat de verwachting is dat de synergie uit deze ondernemening (lees geen doorgiftekosten) minder verlies zal opleveren. Paniekvoetbal en slecht voor de distributie en bereikbaarheid van Canal+. UPC en Casema hebben haast, Digitenne en KPN zijn of worden hele goedkope (voor de consument en uitzendgemachtigde) alternatieven voor Kabel en lokale overheden zullen vaste alternatieve structuren (Amsterdam glasvezel) gaan aanleggen. Het komt niet meer goed met UPC en Casema. Daar helpt zelfs de diefstal (wie doet er nou eens wat aan dit soort wantoestanden?) van 7,4 miljard van aandeelhouders en crediteuren niet meer.

Bertjan Brinkman

Persoonlijk hoop ik dat CDS (Canal Digitaal Satelliet) dus nooit in handen zal komen van die kabelboeren. Dat kan alleen maar de uitschakeling betekenen van het enorm groeiende Nederlandse satelliet boeket.. Via de "digitale satelliet" is ieder huis in Nederland bereikbaar. Mensen hebben eindelijk "dankzij de satelliet distributie" weer de keuze in eigen handen en zijn dus niet afhankelijk van de kabelboer. Omdat "CDS" in de afgelopen jaren zijn huiswerk prima heeft gedaan mag het niet beloond worden door kans op een vroegtijdige dood door een organisatie zoals UPC die in het verleden nog nooit moeite heeft gedaan aan de vele kabelloze gebieden in Nederland tegemoet te komen. Laten we zo zeggen, dat door de schuldenlast van Vivendi, wij hier in Nederland de rekening gepresenteerd krijgen doordat een "goedlopende provider" zoals CDS het bestaan wordt ontnomen. Dit juist nu de schotelmarkt zo sterk groeiende is.(en dat weet UPC ook) Ik hoop dat "Kees Farber" de mogelijk heeft zijn "CDS" op het juiste spoor te houden.Gelukkig zijn er nog wat alternatieven zoals samengaan met "Belgacom" of misschien "zelfstandig" verder gaan (management buyout)!! Desnoods dan maar naar Rupert Murdoch. In Italie( Sky Italia) loopt ook het Satellietplatform, voorheen telepiu (tele+) prima verder.Maar nooit, nee nooit in zee gaan met Amerikaanse kabel(verliesgevende)organisaties. Althans niet voor het satelliet platform!!! Overigens , waar is KPN ??? Bertjan Brinkman,Secr N.B.S.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond