Deel dit artikel
-

‘Verkoop van Skype komende weken rond’

eBay verwacht de verkoop van Skype in de komende weken af te ronden. Het belbedrijf zette afgelopen kwartaal voor 185 miljoen dollar om en ging over de grens van een half miljard actieve gebruikers.

“De kopers financieren de transactie met geleend geld en durfkapitaal. Het consortium van kopers is bezig het durfgeld over te maken naar een onafhankelijke tussenpersoon. Ik verwacht dat de overeenkomst in de komende weken wordt afgerond”. Dat zei John Donahoe, bestuursvoorzitter van Skype-eigenaar eBay, gisterenavond in een toelichting op de kwartaalcijfers van eBay.

De investeerders Silver Lake Partners, Index Ventures en Andreessen Horowitz Ventures nemen 65 procent van de aandelen Skype over tegen een waardering van 2,75 miljard dollar. Skype vangt daardoor 1,8 miljard dollar aan contanten als de overname is afgerond.

“Skype is een goed bedrijf, maar het past niet meer bij onze kernactiviteiten. Het wordt daarom belangrijker voor ons om meer omzet te genereren uit de groep gebruikers”, van eBay en Paypal “die overblijft. En dat in een e-commercemarkt die steeds concurrerender wordt”.

eBay blijft profiteren van de groeiende prestaties van Skype, aangezien het een belang van 35 procent aanhoudt.

Skype boekte in het derde kwartaal van 2009 een omzet van 185 miljoen dollar. Naar verwachting zet het over heel 2009 voor 700 miljoen dollar om.

Het VoIP-bedrijf zag zijn klantenbestand afgelopen jaar met 8,4 procent groeien tot 521 miljoen gebruikers. Hoeveel daarvan actief gebruiker is, en minimaal 1 keer per maand inlogt, is niet bekend. Gezamenlijk verbelden ze 31 miljard minuten. Achtentwintig miljard daarvan verliep tussen twee of meerdere Skype-programma’s op computers. Drie miljard belminuten gingen van en naar mobiele en vaste netwerken. Die belminuten kochten Skype’ers in als prepaid account.

(klik groot)


Begin dit jaar zei Skype-baas Josh Silverman dat dertig procent van de Skype -> Skype-belletjes een videogesprek is.

De verwachting is dat het Skype-gebruik in Amerika, en daarbuiten, verder zal groeien naarmate er meer mobiele telefoons met mobiel internet komen. Tot op heden houden de meeste telecombedrijven het belverkeer tussen mobiele Skype-bellers tegen. Onder politieke druk gaf het AT&T in Amerika die positie op en gaat flat fee belverkeer via Skype toestaan, via zijn mobiele datanetwerk.

Skype sloot eerder deze maand een samenwerkingsverband met European Directories. In Nederland vallen de Gouden Gids en de Nationale Telefoongids onder dat internationale bedrijf. Computergebruikers kunnen op de sites van de bedrijvengidsen telefoonnummers van bedrijven aanklikken en hen gratis Skype-bellen.

Skype verkeert in een juridische strijd over het recht om een deel van de belsoftware te mogen gebruiken. JoltID, dat die technologie ontwikkelde, claimt dat Skype daar geen recht meer op heeft en nieuw licentiegeld moet betalen. Die claim lijkt vooralsnog geen onnemelijke horde te vormen voor de kopers. eBay zegt het proces met vertrouwen tegemoet te zien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond