Deel dit artikel
-

Verzekeraars willen aanpassing AVG

Verzekeraars hebben problemen ervaren door de veelal complexe, vergaande en te vage normen en bepalingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat blijkt uit een een dezer dagen door Insurance Europe (IE) gepubliceerd verslag over de ervaringen van verzekeraars met de Europese AVG.

De evaluatie wordt voorgelegd aan de Europese Commissie (EC) die adviseert over de herziening van de AVG in 2020.

De meest voorkomende uitdagingen voor verzekeraars zijn het halen van de termijnen voor privacyverzoeken, de tijdsinvestering die het beantwoorden van verzoeken vergt en het identificeren van degene waarop de persoonsgegevens betrekking hebben. IE raadt de Europese Commissie (EC) aan de AVG op deze punten aan te passen.

Ook maakt men zich zorgen over het verwerken van gezondheidsgegevens. Een uniform kader ontbreekt en lidstaten verwerken deze gegevens op basis van verschillende wettelijke regels. Nederlandse verzekeraars verwerken deze gegevens veelal op grond van een uitzondering op het verwerkingsverbod in de Uitvoeringswet AVG.

Wat de toekomst betreft, is het van belang ervoor te zorgen dat de toepassing van de AVG verzekeraars in staat stelt grensoverschrijdend te blijven werken en de veilige ontwikkeling en introductie van innovatieve producten voor consumenten blijft gewaarborgd.

Deel dit bericht

2 Reacties

Tja

Grensoverschrijdend is in dit verband wel een heel dubbel gekozen term. Willen ze de grenzen van de AVG overschrijden of samenwerken met andere landen?
En het niet halen van de termijnen van privacyverzoeken is een van de grootste problemen? Ahum, als dit zoveel voorkomt, dan zullen ze wel veel verkeerd doen. Denk dat de meeste mensen niet zo’n hoge pet op hebben van verzekeraars en dus graag verwijderd willen worden uit de database. Dat moet gewoon binnen de gestelde norm kunnen. Zo niet, dan huur je extra man/vrouwkracht in. Dat is toch niet zo ingewikkeld?
Ze proberen op deze manier gewoon de commercie zo ver mogelijk door te laten gaan, koste wat het kost. Ik hoop dan ook dat de AVG niet buigt…

GW

Ik vraag me ernstig af waarom de verzekeraars menen een uitzonderingspositie te moeten krijgen ten opzichte van alle andere bedrijven die net zo goed innoveren.

Als ik dit bericht lees hebben ze vooral problemen met het databeheer en kunnen ze niet in korte tijd de juiste informatie van een persoon boven tafel krijgen. De oplossing is dan niet om de wet aan te passen, maar om het informatiebeheer te verbeteren. Of dachten de verzekeraars dat andere bedrijven hier geen last van hebben?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond