Deel dit artikel
-

‘Via LinkedIn profiel kun je iemands persoonlijkheid inschatten’

Uit LinkedIn profielen is ook de persoonlijkheid af te leiden. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg.

In het binnenkort in het Journal of Managerial Psychology te verschijnen onderzoek van Niels van de Ven, Aniek Bogaert, Alec Serlie, Mark Brandt en Jaap Denissen is dit nader onderzocht. Er kwam naar voren dat dit met name geldt voor extraversie en zelfpresentatie. Voor andere persoonlijkheidskenmerken lijkt dit niet te kunnen.

De onderzoekers komen tot hun conclusie nadat ze groepen beoordelaars gevraagd hebben de persoonlijkheid in te schatten van 275 mensen op basis van hun LinkedIn-profiel. Vervolgens vergeleken ze deze inschattingen met de uitslag van de persoonlijkheidstests die ze afgenomen hadden bij de eigenaars van de profielen.

Voor recruiters is dit relevante informatie. Uit eerder onderzoek blijkt dat extraversie en zelfpresentatie belangrijke voorspellers zijn voor het goed functioneren van met name managers en sales executives. Bijvoorbeeld voor dit type functies kunnen persoonlijkheids-inschattingen op basis van LinkedIn daarom een mogelijke rol spelen in het werving- en selectieproces om een eerste inschatting van kandidaten te maken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Frank Slagter

Is dit alles?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond