Deel dit artikel
-

Vinden.nl koopt NL-Menu.nl

De Nederlandse metazoekmachine Vinden.nl neemt NL-Menu.nl over van de Koninklijke Bibliotheek uit Den Haag en pleegde daarnaast een 'redactioneel georiënteerde' overname. Over de laatstse wil de Vinden-directie nog geen details kwijt. Met de overname van NL-Menu wordt de toekomst van Nederlands oudste webgids zekergesteld.

Twee jaar dobberde NL-Menu.nl stuurloos in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek. Het domein was niet meer in gebruik en een beoogde samenwerking met Bibliotheek.nl kreeg amper gestalte. Zeker in de jaren negentig van de vorige eeuw was NL-Menu.nl voor velen de start- of zoekpagina avant la lettre. Toen Yahoo in 1995 werd opgericht, was NL-Menu.nl al drie jaar oud. De Nederlandse webgids werd sinds 1992 onderhouden door de KB, Surfnet en de Nederlandse universiteiten. De KB droeg de gids in 2004 over aan de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

"We hebben de oudste webgids van Nederland weer in leven geroepen", zegt directeur Jan Willem Tusveld van Vinden.nl en Zoeken.nl. Hoeveel hij voor de overname heeft betaald, wil hij niet kwijt. Het was geen symbolisch bedrag, maar ook geen tonnen die hij betaalde voor het internetadres en de naam NL-Menu. De onderliggende technologie en de index zelf bleven buiten de overname. Die zijn gedateerd.

NL-Menu.nl is voorzien van een nieuwe vormgeving. De inhoud van de webgids wordt, via gidstechnologie van Vinden.nl, betrokken van Open Directory. De gids bevat tekstadvertenties van Yahoo Search Marketing. Tusveld zal de site promoten met verwijzingen van Vinden.nl en Zoeken.nl.

Vinden.nl heeft volgens Tusveld maandelijks 1,5 miljoen unieke bezoekers per maand, Zoeken.nl 800.000. De sites verwerken gezamenlijk tussen de 24 en 30 miljoen zoekopdrachten per maand. "Op de Nederlandse zoekmarkt hebben we een marktaandeel van 3 procent. Er gaat veel geld om in de zoekmarkt. Dan is drie procent voldoende om een gezond bedrijf mee te onderhouden."

Een oude kopie van de site NL-Menu is te zien bij The Internet Archive. Die kopie toont de site in zijn vierde levensjaar. Oudere kopiëen zijn niet te vinden via Archive.org, omdat dit Amerikaanse 'geheugen van het web' zelf pas in 1996 werd opgericht. Archive.org maakt geregeld kopiëen van grote delen van het web, om historische redenen. Sinds september 2006 is er ook een Europese variant van Archive.org in bedrijf, gehost bij Xs4all.

Behalve NL-Menu pleegde Tusveld een tweede overname. "Het is een contentovername op zoekgebied. De details maak ik binnenkort bekend. Het gaat hierbij om een redactionele overname." Het zou gaan om een site die informeert over zoeken op internet, de werking van zoekmachines en metazoekmachines. Met een maandelijkse nieuwsbrief zal het bedrijfsleven en de consument worden geïnformeerd over Vinden.nl/Zoeken.nl, diens concurrenten en de markt waarin de sites zich bevinden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Skope

Ik kan anders dan nostalgie weinig reden bedenken waarom je een webgids weer zou reanimeren. De tijd van directories en webgidsen ligt toch al lang achter ons? Ook Google heeft de link naar de gids van hun homepage gehaald. Misschien dat varianten van de klassieke webgidsen als http://www.gevonden.nl nog enig bestaansrecht hebben, maar een groot succes hoef je volgens mij niet te verwachten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond