Deel dit artikel
-

Volop speculatie over vermeende ‘gifpil’ KPN

Zakenbank Morgan Stanley heeft een belang in KPN genomen dagen voordat América Móvil aankondigde 28 procent van het telecombedrijf te willen overnemen. Dat meldt persdienst Reuters. De grote vraag is: wie zit er achter deze vermeende gifpil?

Zakenbank Morgan Stanley wil niet zeggen namens wie het 10,1 procent van de aandelen KPN heeft gekocht, maar het belang is groter dan van de Mexicanen die 4,8 procent van de aandelen hebben. Sterker nog: Morgan Stanley is de grootste aandeelhouder na Capital Research and Management Company, onderdeel van The Capital Group Companies, die zijn aandeel in januari al verhoogde van 10 naar 15,1 procent.

Sommige bronnen zeggen dat de opbouw van het belang van Morgan Stanley in KPN niets te maken met het bod van América Móvil, en mogelijk niets anders is dan een poging om te profiteren van een toekomstige koersstijging. Mocht de bank de aandelen weer van de hand doen, dan zou Morgan Stanley een winst van miljoenen euro’s boeken.

Reuters speculeert over de mogelijkheid van een ‘gifpil’ om een overname te blokkeren, waarbij sommige Nederlandse bedrijven de Stichting Preferente Aandelen kunnen inzetten. Maar gifpillen worden alleen als middel gebruikt bij vijandige overnames.

Volgens Reuters zou KPN niet blij zijn met de belangstelling van de Mexicanen die (geadviseerd door Deutsche Bank) 8 euro per aandeel wil betalen. KPN noemde dat bod ‘ondergewaardeerd’. Een zorg is dat KPN in de toekomst zijn Duitse tak van de hand zou willen doen en die verkoop KPN 8 tot 10 miljard euro rijker maakt. KPN overweegt sinds kort ook de verkoop van zijn Belgische dochter. De Mexicanen zouden dan echt een koopje krijgen.

KPN heeft Goldman Sachs en JP Morgan ingehuurd na het bod van de Mexicanen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond