Deel dit artikel
-

VUB demonstreert vernieuwend encryptiesysteem

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een innovatief encryptiesysteem gedemonstreerd dat gebaseerd is op chaos-synchronisatie.

Klassieke encryptie berust op het gebruik van wiskundige algoritmes. Dit zijn een soort digitale sleutels waarmee informatie versleuteld en ontsleuteld kan worden. De sleutel kan via een brute force attack makkelijk worden achterhaald.

Onderzoekers van de Applied Physics Research Group (APHY) van de VUB hebben een alternatieve manier ontwikkeld om sleutels aan te maken die volgens hen werkelijk onkraakbaar zijn. Daarvoor maakten ze gebruik van chaos-synchronisatie. Een chaotisch signaal – zoals ruis op een analoge tv – lijkt onregelmatig, maar is wel degelijk afkomstig van een wiskundig welomschreven of ‘deterministisch’ systeem.

De werking van het systeem komt er – kort gezegd – op neer dat tussen de zendende en de ontvangende partijen een chaotisch signaal wordt uitgewisseld. Daardoor wordt aan de ontvangende kant een tweede chaotisch systeem gesynchroniseerd met dat van de zender.

Tegelijkertijd wordt het eigenlijke bericht gecodeerd met een sleutel die op dezelfde wijze afgeleid is van het chaotische signaal aan de zenderzijde.

Het systeem biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele encryptiesystemen. Er is niet erg veel rekenkracht nodig om een bericht te versleutelen, waardoor het systeem real-time is. En omdat de sleutel gegenereerd wordt uit een chaotisch signaal, is het uitgesloten dat er ooit een identieke sleutel wordt aangemaakt.

Het onderzoek kwam tot stand in nauwe samenwerking met onderzoekers van het Instituto de Física Interdisciplinar y Sistemas Complejos (IFISC, University of the Balearic Islands) en Optique Nonlinéaire Théorique van de ULB.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond