Deel dit artikel
-

Wachten op content

Wanneer wordt interactieve televisie net zo gewoon als zappen? Het wachten is op voldoende content, en voldoende kastjes.

"De infrastuctuur is er klaar voor, nu is het aan de content-industrie om de volgende stap te zetten." Dat zegt Maarten Gubbens, manager interactieve televisie bij NOB cross media facilities, het vroegere Nederlandse Omroep Produktie Bedrijf. Deze partij is al jaren bezig met het realiseren van projecten op het gebied van interactieve televise, en de enige partij die dat inmiddels voor alle in Nederland beschikbare digitale tv-platforms ? Mediakabel, UPC, Digitenne ? heeft gedaan.

Al jaren bezig met interactieve televisie, waarom beperkt de interactiviteit tijdens een avondje tv zich voor de meeste kijkers dan nog steeds tot het zappen met de afstandsbediening? Volgens Gubbens zijn daar twee oorzaken voor: het analoge aanbod is te goed en te goedkoop en settop boxen zijn te duur. Gubbens: "Televisie was vroeger een nutsdienst, mede daardoor heeft het zich kunnen ontwikkelen tot het hoogwaardige en goedkope medium dat analoge tv nu is. Dat maakt het voor veel kijkers onduidelijk waarom ze meerkosten zouden betalen voor een digitaal aanbod dat op het eerste gezicht weinig verschilt van het beschikbare analoge aanbod."

Een kwestie van remmende voorsprong dus? Dat beaamt zijn collega Arjen Douwes, project manager NOB iTV, die eraan toevoegt dat de kabelaars op hun beurt niet heel erg hun best doen om digitale diensten in het aanbod op te nemen. Er zou nog te veel onduidelijkheid zijn over een passend businessmodel, tevens ontbreekt het nog aan voldoende standaardisatie, wat het werk voor de ontwikkelaars een stuk eenvoudiger en goedkoper zou maken. Beiden menen dat het de content-industrie is die voor het onderscheid zal moeten zorgen, evenals voor standaard technische oplossingen, maar voor dat laatste vertrouwen ze ook op de marktwerking. Gubbens: "De beste oplossing zal waarschijnlijk het grootste marktaandeel krijgen."

Zit de van nature luie kijker trouwens wel te wachten op interactiviteit? Gubbens wijst erop dat interactiveit bij het kijken geen verplichting is, 'couch potatoes' kunnen wat dat betreft opgelucht ademhalen, maar verder is er volgens hem geen twijfel dat de omschakeling van analoog naar digitaal en de daarmee verbonden interactiviteit gaat gebeuren, de vraag is alleen wanneer. In Engeland heeft de overheid een deadline gesteld voor het einde van analoge televisie (in 2010). Gubbens: "Het zou zeker helpen als ook de Nederlandse overheid op een gegevens moment zou zeggen: nu komt er een eind aan analoge tv."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond