Deel dit artikel
-

WAP-FAQ

Wat is WAP?

WAP staat voor Wireless Application Protocol. Dit is een de facto standaard voor het leesbaar maken van informatie op mobiele telefoons of andere draadloze apparaten. Een WAP-telefoon werkt met een microbrowser. De huidige WAP-versie is 1.1. De specificaties worden bepaald door het Wap Forum.

Wat is het WAP Forum?

Het WAP forum is opgericht in 1998 door Unwired Planet, Nokia, Ericsson en Motorola en staat open voor iedere geïnteresseerde partij. Inmiddels telt het forum meer dan negentig leden, waaronder Philips, Psion, IBM, AT&T en KPN Telecom. Het doel van het WAP Forum: de standaard hoog en wereldwijd houden zodat alle bedrijven op één lijn zitten, om zo de groei en schaalvoordelen van de draadloze markt te bevorderen. Het WAP Forum werkt aan WAP versie 2.0. Deze moet volgend jaar april klaar zijn en compatible worden met de Japanse i-Mode van NTT DoCoMo. De Japanners hebben overigens een voorsprong genomen door niet te wachten op een standaard.

Wat is WML

Wireless Markup Language, de opmaaktaal van wappagina's. WML is een gestripte versie van HTML. De Japanse i-Mode gebruikt gewoon HTML en waarschijnlijk zal WAP dat ook gaan doen.

Wat doet de WAP gateway?

Een WAP gateway is software in het mobiele netwerk die het Internet verbindt met mobiele telefoons. WAP-documenten kunnen op een WAP-gateway geplaatst worden, maar ook gewoon in een subdirectory op een webserver. WAP-gateways zijn (nog) schaars en het gebruik kost geld: de reden waarom veel WAP-sessies voortijdig afgebroken worden. Sommige WAP gateways kunnen HTML-documenten on the fly omzetten in in WML-documenten.

Is iedere mobiele telefoon een WAP-telefoon?

Nee. Wappen kan alleen met een speciale WAP-telefoon zoals de Ericsson R320, de Siemens C35 en de Nokia 7110. Deze laatste wordt gezien als de beste WAP-telefoon van dit moment. Kosten zonder abonnement: ruim duizend gulden. Meer nieuwe modellen zullen standaard WAP-enabled zijn, al is er een kans dat fabrikanten wachten op de nieuwe versie van het Wireless Application Protocol. WAP stond een half jaar geleden voor Where Are the Phones: WAP-telefoons waren toen schaars. Inmiddels zijn er voldoende WAP-telefoons verkrijgbaar.

SMS

Short Message Service. De nieuwe rage onder de jeugd: korte tekstberichtjes sturen op de mobiele telefoon. Kosten: vijftig cent per bericht (ook gratis mogelijk vanaf tal van websites zoals www. mtnsms.com ). Een goudmijntje voor telecomaanbieders, maar ook voor enkele omroepen en contentaanbieders. SBS6 heeft bijvoorbeeld een teletekstpagina ingericht als chatpagina. Iedereen kan er een regeltje tekst heen sturen. De onzin vliegt over het scherm (sinds kort is er een moderator om racistische en sexistische teksten te weren) en SBS krijgt de helft van de opbrengst.

GPRS

General Packet Radio Service is een toevoeging aan het GSM-netwerk dat nu alleen werkt met Circuit Switched Data (CSD). CSD is vooral geschikt voor spraak; GPRS voor data. CSD gebruikt een zogenaamd timeslot en GPRS gebruikt er maximaal acht, die per stuk 21,4 Kilobit per seconde aankunnen. Dat geeft een topsnelheid van 171,2 Kilobit per seconde. In theorie. Verwacht wordt dat de telecomaanbieders in het begin twee slots beschikbaar zullen stellen voor data. Bij weinig spraakverkeer kunnen er extra slots toegewezen worden en kan de snelheid omhoog gaan. Het werkt ook de andere kant op: zijn veel mensen tegelijk aan het wappen, dan gaat de snelheid omlaag. Maar toch zal GPRS minstens twee keer sneller zijn dan het huidige systeem. Ook al omdat GPRS 'always on' is; inloggen en wachten op een verbinding is niet meer nodig. Zolang er geen dataverkeer is, betaalt de gebruiker niks: er wordt per data-transactie afgerekend. Maar de snellere datatransmissie van GPRS heeft een nadeel: meer snelheid betekent meer stroomverbruik, de huidige accu's zijn daar niet op berekend.

Eind 2000/begin volgend jaar begint de invoering van GPRS. De huidige WAP-telefoons zullen wel werken met GPRS, maar zijn niet ingericht voor de hogere snelheid. De fabrikanten van mobiele telefoons zullen door de nieuwe ontwikkelingen volop telefoons verkopen aan iedereen die de nieuwe techniek wil gebruiken. De keerzijde: Nokia liet bij de presentatie van de kwartaalcijfers alvast een waarschuwing voor het derde kwartaal horen. De verkopen zullen volgens Nokia in het derde kwartaal teruglopen doordat consumenten wachten op een nieuwe generatie mobiele telefoons.

UMTS

Kort voor Universal Mobile Telecommunications System en standaard voor de derde generatie mobiele telecommunicatie, ook wel 3G. Valt onder de IMT-2000 (International Mobile Telecommunication 2000) en kwam tot stand onder toezicht van de ITU, een VN-organisatie die afspraken maakt over de toepassing van het radiospectrum.

UMTS werkt met een grote doorgifte van data: breedband. Ligt de topsnelheid van GMS op 9600 bit per seconde, een UMTS-telefoon kan in theorie twee Megabit aan. Voorwaarde voor die topsnelheid is dat de afstand tot de zendmast klein is en er geen of weinig andere gebruikers in de buurt zijn. In de praktijk zal de snelheid van een UMTS verbinding ongeveer 350 Kilobit per seconde bedragen: vijf keer sneller dan een ISDN-verbinding.

UMTS is een heel andere techniek dan GSM. Een GSM-toestel is niet geschikt voor UMTS. Omgekeerd zal een UMTS-toestel wel geschikt zijn voor GSM omdat het UMTS netwerk niet direct landelijk dekkend zal zijn. Overigens werkt het Amerikaanse bedrijf ArrayCom aan 'i-Burst', een nieuwe techniek waarmee snelheden tot veertig Megabit per seconde mogelijk zijn. De minimum snelheid zou 1 Mbps zijn. Deze techniek zal pas in 2004 in Europa beschikbaar zijn.

De UMTS-dekking

De vijf nieuwe vergunninghouders moeten aan enkele voorwaarden voldoen. Ze moeten uiterlijk 1 januari 2003 beginnen met het aanbieden van UMTS-diensten (in een deel van het land). Uiterlijk 1 januari 2007 moeten alle steden met 25.000 of meer inwoners onder UMTS-dekking vallen. Ook alle hoofdwegen (weg, water en spoor) moeten dan gedekt zijn, net als Schiphol, Rotterdam Airport en Maastricht Airport.

Voor een landelijk dekkend UMTS-netwerk zijn ongeveer drie keer zoveel zendmasten nodig als in het GSM-netwerk. Kosten: vier tot vijf miljard gulden extra. De vergunningen lopen tot en met 31 december 2016. Daarna krijgt de overheid de frequenties terug en kan zij ze opnieuw verdelen.

Tegen de tijd dat UMTS honderd procent landelijk dekkend is, zal het GSM-netwerk waarschijnlijk verdwijnen, net zoals het oude analoge net (NMT, denk aan de Kermit).

De UMTS veiling

In Groot-Brittannië leverde de veiling van UMTS frequenties 80 miljard gulden op. De Nederlandse overheid rekende op een slordige 20 miljard, maar de totale opbrengst stokte bij 5,9 miljard. Meer informatie op www.veilenvanfrequenties.nl en www.biedingenumts.nl

De stand na de laatste hamerslag

Kavel A: Libertel, 1,573 miljard

Kavel B: KPN, 1,567 miljard

Kavel C: Dutchtone, 960 miljoen

Kavel D: Telfort, 947,6 miljoen

Kavel E: Ben, 870,4 miljoen

Bluetooth

Bluetooth is een techniek waarmee allerlei apparaten op korte afstand draadloos met elkaar kunnen communiceren. De Bluetooth chip is snel en de radiosignalen worden niet gestoord door voorwerpen die tussen de apparaten in staan (dit is bij infrarood wel zo). Bluetooth maakt kabeltjes voor stereoapparatuur en computers overbodig, maar is ook geschikt voor mobiele telefoons. Deze kunnen via Bluetooth met een computer communiceren, maar ook met een betaalfaciliteit. Bluetooth werd bedacht door de Nederlander Jaap Haartsen, die sinds 1991 werkt bij Ericsson Mobile Communications.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond