Webprivacy en -betrouwbaarheid grote zorg Nederlanders

Nederlandse internetgebruikers vrezen dat hun online privacy de komende jaren aanzienlijk vermindert. Iedereen kan tegenwoordig persoonlijke profielen, foto's video's en verhalen van zichzelf en anderen online zetten. Dat zorgt er ook voor dat de betrouwbaarheid van informatie op het web kleiner wordt.
Dat blijkt uit een onderzoek dat Ruigrok Netpanel uitvoerde in opdracht van de organisatoren van de The Next Web-conferentie. Die bijeenkomst vindt aanstaande vrijdag plaats in Amsterdam. The Next Web gaat overwegend over nieuwe ontwikkelingen op het web zoals tagging, het uitwisselen van mediabestanden en andere manier van delen van veelal persoonlijke informatie.
Ruigrok hield een steekproef onder 568 'gemiddelde' Nederlanders en bevroeg daarbij ervaringen met en gevolgen van nieuwere typen internetdiensten, in jargon aangeduid met Web 2.0. Daaronder vallen onder meer diensten als Flickr, YouTube, Del.icio.us, Pandora en Last.fm. Hoewel deze sites in een kleine gemeenschap op veel navolging en intensief gebruik kunnen rekenen, blijken er in absolute aantallen die de publiceermogelijkheden daadwerkelijk gebruiken. Zeven procent van de Nederlanders is bekend met termen als tagging en sharing, maar 59 procent gebruikt deze mogelijkheden niet. Drie procent wel.
De onderzoekers betrokken ook Wikipedia en BitTorrent bij hun vraagstelling. Die blijken iets bekender te zijn onder het brede Nederlandse publiek. Zeventien procent gebruikt BitTorrent om bestanden met onbekenden te ruilen en 29 procent gebruikt Wikipedia als bron van naslag. Nog eens 20 procent van de ondervraagden is bekend met het verschijnsel ‘sociale netwerken´.
Schoolbank.nl blijkt, met 47 procent, het meestgebruikte sociale netwerk van Nederland. Maar dat is geen getrouwe weergave van de werkelijkheid aangezien sites als Sugababes.nl en Superdudes.nl niet eens in het overzicht voorkomen. Deze sites worden, samen met Cu2 en Hyves, intensiever gebruikt dan Schoolbank.
Uit het onderzoeksrapport: "De macht op internet verschuift volgens de gebruikers weer richting gebruiker door het gebruik van 'user generated content'. De keerzijde is wel dat deze user generated content niet door alle internetters betrouwbaar wordt gevonden." Bijna de helft, 47 procent, denkt over 5 jaar door de bomen het bos niet meer te zien, vanwege de overweldigende hoeveelheid beschikbare informatie.
Op zowel de profielensites als video-, foto- en muzieksites delen consumenten aanzienlijke hoeveelheden persoonlijke informatie. Afgelopen maanden bleek uit berichtgeving in verscheidene Amerikaanse media dat dit een dankbare bron is voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Zij verzamelen dit soort publieke informatie op grote schaal zich een beeld te vormen van verdachten en andere geobserveerde figuren.
De onderzoekers: "Als men zich zorgen maakt, dan is het vooral over een toenemend gebrek aan privacy en tekortschietende beveiliging." Een andere conclusie is: "42 procent denkt over 5 jaar alles van iedereen te achterhalen is door internet te raadplegen."
De opdrachtgevers voor het onderzoek, de organisatoren van The Next Web, richten momenteel zelf een bedrijf op in de categorie ´Web 2.0´. Details over wat Fleck.com is en doet houden de oprichters, Boris Veldhuizen van Zanten en Patrick de Laive, voor zich.
Duidelijk is dat Fleck onder andere een Firefox-extensie en een webapplicatie is. De functie van Fleck, geïnspireerd op een verhaal in Wired, omschrijven de makers met 'web democracy'. Veldhuizen van Zanten zei onlangs op een blog: "het opzoeken van trefwoorden in Wikipedia en Google is slechts een van de mogelijkheden van Fleck."
In eerste aanleg was het de bedoeling dat Fleck tijdens The Next Web zou worden gelanceerd. Maar dat lukt niet. De technische ontwikkeling liep vertraging op en de ondernemers zijn nog op zoek naar externe financiering voor de uitvoering van hun plannen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond