Deel dit artikel
-

Webwinkeliers verdeeld over voorwaarden Thuiswinkel

De nieuwe voorwaarden van de Consumentenbond en Thuiswinkel.org voor de leden van de branchevereniging roept veel vragen op bij de webwinkeliers in Nederland. Vooral het besef dat de consument niet verplicht is meer dan 50 procent aan te betalen stuit op weerstand.

De webwinkelier moet de mogelijkheid aanbieden om de consument vooraf een deel van het bedrag te laten betalen. Veel online winkels, vooral zij die veel kleine transacties hebben, bieden enkel de mogelijkheid aan om het hele bedrag in een keer te betalen. Dit is mag nog steeds, maar de consument moet daarnaast de keuze krijgen om een deel van het bedrag vooruit te betalen en de rest pas na ontvangst van het product.

Bij Horlogeshop zorgt de regel voor flink wat kopzorgen: "Het is irritant dat het vooruit betalen niet verplicht gesteld kan worden. Je vraagt je als webwinkelier af hoe je dat moet doen. Je krijgt te maken met dubbele bankkosten, administratief krijg je meer werk", aldus eigenaar Paul Hoogstra. Hij is dan ook geen voorstander van de regel. "Ik ga door op de oude voet. Het merendeel van de klanten weet niet precies hoe het werkt en betalen toch al alles vooruit. Ik zou niet weten hoe het anders moet."

Ook bij Iceberg, een bedrijf dat het inpakken, verzenden en de ontvangst van retouren regelt voor webwinkeliers, komen veel vragen binnen. Het stoort het bedrijf dat Thuiswinkel.org dit wel oprakelt, maar hierin niet duidelijk is naar webwinkels die geen lid zijn van de branchevereniging. Onbekend is namelijk dat de regel in de Nederlandse wetgeving al sinds 1992 geldt, niet alleen voor de e-commerce, maar ook voor de gewone winkel.

Een ander geluid komt van de online shop Kleren.com: "Het is verplicht dat je een vorm van achteraf betalen aan moet bieden. Wij hebben gekozen voor rembours. Daar zijn we een paar keer mee het schip in gegaan omdat je soms het pakje weer terug gestuurd krijgt. Dus nu vragen we een vooruitbetaling van 50 procent. Geen acceptgiro, want dan vergroot je de kans dat er niet betaald wordt. Daarnaast mogen klanten gewoon het complete bedrag nog vooruit betalen." In feite verandert er daarmee voor Mariska Zitman van Kleren.com weinig: "Die ophef is een storm in een glas water."

De webwinkel iBood werd voor dit feit eerder op de vingers getikt door de Consumentenautoriteit. "Dell was de eerste webwinkel die dit voor de kiezen kreeg. Wij waren daarnaast één van de eerste partijen in Nederland die hierop werd gewezen. Je bent verplicht om de consument de mogelijkheid aan te bieden een deel achteraf te betalen. De regel vinden wij een goed initiatief en wij hebben dit dan ook doorgevoerd. Je beschermt de consument tegen minder betrouwbare webwinkels. Toch zou de Consumentenautoriteit flexibeler kunnen zijn bij kleine bedragen", aldus Joran Prinssen, directeur van iBood.

Bron foto: danielbroche (CC)

Deel dit bericht

12 Reacties

Sebastiaan

Fraude zal toenemen, dus de prijzen zullen stijgen. Dat is in het belang van de grotere aandeelhouders van Thuiswinkel.org. Het is tenslotten het ouder verbond van postorderaars.

Steven

Wij kijken het met onze 4 webshops even aan wat er gebeurd, anders zeggen we simpelweg ons lidmaatschap op bij de thuiswinkel.org. Want de echte toegevoegde waarde van deze organisatie is ook volkomen vaag. Klanten hechten er geen waarde aan.

Martin

Emerce schrijft ergens in een ander artikel:'Consumenten die kopen bij een van de 930 aangesloten bedrijven van Thuiswinkel.org krijgen vanaf 1 januari minimaal twee weken de tijd om de aankoop eventueel terug te sturen. Ook zijn ze niet langer verplicht meer dan 50 procent aan te betalen en ze krijgen meer duidelijkheid over prijs en bedenktijd.'Weet Emerce wel heel zeker dat dit alleen geldt voor Thuiswinkel-leden? Of hebben we hier te maken met een vooruitlopen op Europese voorstellen die vroeg of laat voor alle webshops gaan gelden?

Jeroen

Als webshop eigenaar kan ik je zeggen dat deze regel werkelijk nergens op slaat. Het is al moeilijk een degelijke administratie bij te houden omdat een webshop veel kleine tranacties heeft maar daarnaast zal het ook gebeuren dat klanten ook voor een product van 10 euro eerst 5 euro betalen en dan de overige 5 euro vergeten dus dan moet je erachteraan. Of ze betalen de 2e keer 4 euro en moet je nog een keer erachteraan zitten om de resterende 1 euro te krijgen. Of de klant stuurt het product terug nadat hij het zelf heeft kapot gemaakt en betaalt de overige 5 euro niet en komt ermee weg. Het is voor dit soort bedragen ook niet te doen om een incassobureau in te schakelen. Bovendien vraag ik me af of klanten dit wel willen, ja er zijn klanten die er gebruik van zullen maken omdat het kan. Maar klanten worden dan na een tijdje erop herinnerd om een 2e transactie te doen en daar hebben veel klanten ook geen zin in. De overheid schiet zijn doel hiermee voorbij, kijk je kan een klant beschermen en voor grote aankopen vanaf bijvoorbeeld 500 euro zouden ze het ook kunnen doen maar een winkel heeft te maken met heel veel van dit soort klanten en als je een klein bedrijf bent met 2 of 3 man personeel dan moet je dus ineens veel meer werk verrichten voor hetzelfde geld en je geldt zit dan voor 50% vast waardoor je minder liquiditeit hebt. Hiermee roep je gewoon faillisementen af over winkels. En er is veel meer risico dat de winkel dus opgelicht wordt en niet de klant, immers de winkel krijgt te maken met honderden klanten, de klant heeft te maken met 1 winkel.

Martin

Beste Jeroen,Begrijpelijke reactie, gezien de publicaties. Maar wat jij als een toekomstig doem scenario ervaart, is al de praktijk van alledag. Op dit moment is het -ook volgens Thuiswinkel- namelijk (wettelijk) al zo dat consument slechts 50% vooruit hoeft te betalen. Dat je daar nog nooit last mee gehad hebt, en nog niet failliet bent, komt omdat je waarschijnlijk ook 'bankoverschrijving' aanbiedt naast iDeal. Misschien deed je dat uit oogpunt van service, maar ook om een andere reden kwam dat mooi uit. Want daardoor geef je de consument in theorie die wettelijke keus: alles in 1 keer vooruit betalen via iDeal (wat je hoopt), of in delen via een overschrijving. En uiteraard, je stimuleert de keus voor iDeal via kortingen. Alleen … die consument wist niet dat hij/zij dat recht had, om 't in delen te betalen. Wat er nu is gebeurd, is dat Thuiswinkel en de consumentenbond dit nog eens even aan de consument vertellen. Af en toe moeten zij eens wat beschermerigs laten horen, dat begrijp jij ook wel. Maar inderdaad, over jouw hoofd heen, dan had je ook maar lid moeten zijn van Thuiswinkel, nietwaar. Dus: een bestaande regel wordt door hen nog even 'opgefrist'. Omdat jij geen lid bent van Thuiswinkel, heb je geen uitleg-mailtje van hen gehad (dat het hier om oude wijn in nieuwe zakken gaat) en lees je alleen de ingekorte publicaties en alarmerende persberichten die Thuiswinkel verspreidt. Maar die gaan dus eigenlijk nergens over. Intussen heb jij net zoals veel collega's de indruk dat er een betaalrevolutie gaande is. Maar dit is dus geenzins het geval. Zegt ook Thuiswinkel zelf op http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2766240&;#reacties

Oudshoorn

Veel succesvolle webwinkels gebruiken Credit Checks en Easy Checks om de kredietwaardigheid van consumenten te toetsen, waardoor men betrouwbare consumenten achteraf laat betalen(acceptgiro/op rekening). Achteraf betaling is belangrijk voor consumenten en ook voor de groei van een webwinkel. Consumenten willen eerst producten opgestuurd krijgen, kijken of het bevalt, vertrouwd worden en daarna betalen. Door een online koppeling met de checks is het mogelijk betrouwbare klanten van deze service te laten profiteren, wat de omzet ten goede komt. Door de nieuwe voorwaarden van Thuiswinkel.org kunnen we van de nood een deugd maken wat uiteindelijk meer service voor consumenten oplevert en de omzet van webwinkels verhoogt .  Een onafhankelijk onderzoek naar de populariteit van verschillende betaalwijzen: http://www.junglerating.nl/nieuws/marketing/wat_is_het_(directe )_prijskaartje_van_online_betalen%3F

Anoniem

Thuiswinkel is een organisatie waarin heleboel bestuurders van BOL.COM WEHKAMP.NL etc zitten, allemaal grote jongens die het allemaal niet uitmaakt. Kleine webwinkels worden het dupe zo. Het kost veel om lid te worden, en ze overspoelen je met regels… lijkt wel of ze geen leden willen. HET IS ECHT SCHANDALIG!

Caspar ter Horst

mag ik in een gewone winkel ook 50% betalen en wanneer dan de 2e 50%. 2x transactiekosten (eenmalige + %). Wat heeft het voor een nut? Waarom moet dit per decreet? Marktwerking zou voldoende moeten zijn. 14 dagen retourrecht als minimum begrijp ik. 50 procent snap ik niets van. Helemaal niets.

Martijn

Ik neem aan dat deze regel niet op gaat voor gepersonaliseerde producten, aangezien voor gepersonaliseerde producten ook de bedenktijd regeling niet geldt?

Ikke

Thuiswinkel.org begint zo langzamerhand ernstig verwijderd te raken van de realiteit waar de kleine(re) en middelgrote webwinkelier mee te maken heeft. Poging om het winkelen via het web te promoten prima, maar het zou aardig zijn om de "feeling" met daar waar het werkelijk om draait niet te verliezen. Webwinkel awards, nieuwe voorzitters en weet ik wat al niet meer is leuk, maar het deel dat de hardwerkende webwinkelier voor zijn of haar rekening neemt mag niet uit het oog worden verloren. Bol en Wehkamp zijn belangrijk voor deze organisatie (en Durk-Jan nu ook heb ik gezien), maar vergeet niet dat er zeer veel webwinkels zijn waar gewone ondernemers mee bezig zijn die zich dag en nacht inzetten om van hun bedrijfje wat te maken. Ben trouwens ook benieuwd naar de toegevoegde waarde van Thuiswinkel.org en de naamsbekendheid. Iemand die hier iets over kan melden?

Dion

De kracht van vergelijkingssites waarop consumenten zelf de diverse webwinkels beoordelen, is vele malen hoger dan het hebben van een keurmerk.

Simons

@ Dion Sorry hoor maar het zijn 'vergelijkingssites', ze vergelijken namelijk alleen de webwinkels die ervoor betalen om vergeleken te worden! Over objectiviteit dus maar te zwijgen. Onze shop met Citizen Promaster horloges die op zonlicht werken, staat om die reden niet op vergelijkingssites, maar is w?l degelijk een van de scherpst geprijsde. Simonswww.ecohorloges.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond