Deel dit artikel
-

Wederom vervanging management Explainer DC Ghana

Explainer DC Ghana is gewisseld van directie. Het is de tweede managementwissel in anderhalf jaar. Met de overname van het Amsterdamse internetbedrijf Explainer DC door Newconomy heeft de gang van zaken in Ghana niets te maken, zegt directeur Ronnie Overgoor.

Anderhalf jaar geleden opende het Amsterdamse internetbedrijf Explainer DC haar deuren in Accra, de hoofdstad van Ghana. Idealistische motieven speelden de hoofdrol, maar benadrukt werd dat de Ghanese vestiging een gewoon internetbedrijf was, met normale winstdoelstellingen. De reacties die het bedrijf met de opmerkelijke keuze voor Afrika genereerde, waren zeer positief. Vele media berichten over de stappen, de RVU maakte een documentaire.

Nu dus een tweede managementwissel in anderhalf jaar. Per 20 augustus zijn Thomas Hess en Liza Rodriques eindverantwoordelijk voor de vestiging van Explainer DC in Accra. Hess neemt de businesskant op zich, Rodriques stuurt intern de organisatie aan. Beiden hebben ervaring met ICT-projecten in Afrika, Rodrigues is van Oegandese afkomst. De twee vervangen Abigail Armah en Michelle Boekhout van Solinge. Acht maanden geleden vervingen zij nog Tjalling Wiarda. Wiarda was door de Nederlandse directie per januari 2001 aangesteld om de vestiging in Ghana van de grond te tillen. Hij deed dit met succes. Het bedrijf groeide in korte tijd uit tot een onderneming met naar eigen zeggen 120.000 dollar omzet per jaar. Daarmee kon 'de broek opgehouden worden', zo werd gezegd. Nadat Wiarda desondanks op een zijspoor was gezet, is hij in Ghana een eigen internetbedrijf begonnen, Soft Internet Solutions. Zijn opvolgers, Armah en Boekhout van Solinge, waren aangetreden om Explainer DC een socialer gezicht te geven. Die koers wordt bijgesteld.

CEO Overgoor per e-mail: "Het allermoeilijkste voor Explainer DC Ghana is het management. De combinatie tussen een idealistisch motief, met de noodzaak het professioneel te leiden, is lastig. Tjalling Wiarda was uitstekend voor de opbouwfase in het eerste jaar en Michelle Boekhout van Solinge en Abigail Armah hebben de overbruggingsperiode goed gedaan. Het zoeken was vervolgens naar meer senioriteit. De reden hiervoor is eenvoudig: Of je blijft een 'leuk bedrijfje' met een man of vijf à tien, of je brengt het bedrijf naar een hoger niveau en zorgt dat het een leidende positie krijgt in Ghana. Het laatste is uiteraard de bedoeling."

Per dertien augustus jongsleden is Explainer DC overgenomen door Newconomy, het roemruchte internet-investeringsbedrijf van voormalig directeur Maurice de Hond. Overgoor: "Deze stappen hebben niets met Newconomy te maken. De move met Newconomy is van strategische aard. Explainer DC gelooft in een ICT-dienstverlener nieuwe stijl, waarbij communicatie centraal staat en waar voor veel minder investering, veel meer output wordt geleverd. Om de strijd aan te gaan tegen de gevestigde orde in de IT, is het van belang het vanuit een 'framework' te doen en niet solo."

Deel dit bericht

3 Reacties

Bart Houwink

'k Heb zelden zo duidelijk gezien dat het kwakkeltijd is (in de branche). Explainer DC in Ghana? Ik zie ze al zitten daar. Geen stabiele regering, een gammel net, geen degelijke providers en over de betrouwbare afnemers zal ik maar zwijgen… Reuze interessant! Maar liever toch ook écht nieuws over Explainer in Nederland. Of hebben ze hier gewoon niks nieuws te melden?

Thom van der Werff

Bart van Bright Alley, Hebben jullie het zo druk dat je andere webbedrijven kunt bekritiseren of is het bij jullie (hier hebben we trouwens ook een instabiele regering) zo rustig dat je er tijd voor neemt? Heb je over Bright Alley geen echt nieuws te melden?

Tjalling Wiarda

Ghana heeft een stabiele regering, Ghana is politiek het meest stabiele land in de regio (tesamen met Senegal). Business groeit hier. Internet verbinding leg je aan via een radiolink en is betrouwbaar. Komen steeds meer aanbieders dus prijzen worden lager voor radiolinks. Zit hier veel mijnbouw en andere grotere particuliere (expat) bedrijven die doorgaans snel betalen. Overheid betaalt altijd, duurt soms langer maar geen significante verschillen met het "stabiele" Nederland (politieke moorden komen meer voor in Nederland dan in Ghana !). Kortom een beetje kennis over Ghana kan nooit kwaad alvorens een reactie te plaatsen, hiervoor verwijs ik je naar de http://www.ghana.gov.gh site. Heeft mijn bedrijf net online gezet. Trouwens, Bart Houwink, als jij gelijk zou hebben was ikzelf al failliet met SOFT Internet Solutions. Ik groet U !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond