Deel dit artikel
-

Weinig beweging in markt voor zakelijke tablets

Er zit weinig groei meer in de markt voor zakelijk verstrekte tablets. De markt is afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven met 28 procent. Dit blijkt uit circa 5.000 interviews die Computer Profile het afgelopen jaar hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen.

Het aandeel van Apple in het totaal is ten opzichte van begin 2014, toen het nog 76 procent had, wel iets kleiner geworden.

Microsoft laat een groei zien, met een aandeel van ongeveer 9 procent ten opzichte van 3 procent vorig jaar.

De introductie van de Surface Pro 2 in oktober 2013, de Surface Pro 3 in mei 2014 en de meeste recente Surface Pro 4 in oktober 2015 zullen daar het belangrijkste aandeel in hebben gehad.

De explosieve groei in het gebruik van zakelijke tablets na de introductie van de eerste iPad is nu wel voorbij. Het aantal locaties dat gebruikmaakt van zakelijke tablets lijkt in verhouding gelijk te blijven.

Wanneer er wordt gekeken naar het gemiddelde aantal desktops per locatie, dan is dit in de loop der jaren aan het afnemen. De meeste desktops worden nog steeds gebruikt in de publieke sector: onderwijs, gezondheidszorg en de overheid. Van deze drie worden er de meeste desktops binnen het onderwijs gebruikt. Het is aannemelijk dat de afname van desktops een resultaat is van de opkomst van tablets, hybrides en andere slimme (mobiele) apparaten.

Intussen hebben ongeveer 5,2 miljoen Nederlandse huishoudens de beschikking over minimaal één tablet, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Na jaren van snelle groei is de penetratie van tablets in Nederland de afgelopen drie kwartalen vrijwel stabiel gebleven. Volgens het onderzoek worden tablets met een gemiddelde grootte het vaakst gebruikt, in tegenstelling tot kleine en grote tablets.

De tablet-penetratie is de afgelopen jaren sterk gegroeid, van 22 procent van de huishoudens in het tweede kwartaal van 2012 naar het driedubbele daarvan in het vierde kwartaal van 2015. In de afgelopen drie kwartalen is dit percentage echter niet veranderd. Daaruit blijkt dat de periode van sterke groei ten einde is.

Fig_1_Installed%20base%20tablets

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond