Deel dit artikel
-

Wellicht onderzoek naar blokkade mobiele VoiP software

De Europese Gemeenschap gaat mogelijk een onderzoek instellen naar de blokkade die mobiele telecomaanbieders opwerpen tegen mobiele VoiP diensten.

In veel landen is het gebruik van VoiP software op mobiele toestellen door operators niet toegestaan. Met die software kan de gebruiker vaak gratis of zeer goedkoop mobiel bellen. De telecombedrijven vrezen dat hun inkomsten uit belminuten of seconden zo teruglopen.

Om die reden wordt het gebruik van Skype, fring of andere diensten vaak bewust geblokkeerd. Gebruikers kunnen die diensten meestal alleen via wifi benaderen.

Afgelopen zomer kreeg Indigo Networks, het bedrijf achter de dienst Sipgate, van T-Mobile zelfs een waarschuwing. De software mocht niet op de iPhone worden gebruikt, zogenaamd omdat niet gecommuniceerd was over het feit dat het een betaversie betreft. "Het is merkwaardig dat T-Mobile zijn gebruikers voorschrijft hoe ze hun telefoon moeten gebruiken," reageerde Indigo woordvoerder Thila Salmon destijds verontwaardigd.

De EU heeft de afgelopen weken formulieren verstuurd naar de telecombedrijven met de vraag welke middelen ze gebruiken om de gesprekken te blokkeren of filteren. Gisteren hadden de antwoorden binnen moeten zijn. Meestal zijn deze formulieren de basis voor nader onderzoek op het gebied van mededinging. Woordvoerder Jonathan Todd van de EU wilde tegenover Bloomberg geen nadere toelichting geven.

Niet alle bedrijven blokkeren de gesprekken. Marcel Smits van KPN verklaarde tegenover Bloomberg dat het "geen zin heeft om deze producten tegen te houden." "Deze diensten verbreden de markt, bellers gebruiken Skype bovendien heel anders dan hun mobiele telefoon."

 

Deel dit bericht

4 Reacties

patrick

'Het is niet toegestaan Surf&Mail te gebruiken op je laptop of voor Voice over IP-diensten.' dit staat op kpn.com bij mobiel internet, controleert de redactie wel?

VOIP Lover

Telfort is 100% KPN Telecom, ook hier is het verboden om te Voipen via mobiel internet, zie algemene voorwaarden: Dit betekent dat Telfort je bij regelmatig niet-normaal, oneigenlijk dan wel excessief gebruik zal informeren en sommeren het gebruik aan te passen. De bundel mag niet gebruikt worden om te bellen via mobiel internet (VoIP) en ook niet in combinatie met een modem voor laptop of pc. Het is niet toegestaan om met deze bundel gebruik te maken van streaming, voice-over-IP, pushmail, VPN en andere handelingen waarbij een grote hoeveelheid data wordt verbruikt.

John

Surf & Mail is mobiel internet via de laptop, Smits doelt kennelijk op mobiel bellen.

rob

@ john: "Surf&Mail is uitsluitend bedoeld voor priv? verbruik en dataverkeer vanaf je eigen mobiele telefoon toestel" lijkt toch dat Smits inconistent is met hun eigen voorwaarden

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond