Deel dit artikel
-

‘West Europa traag met adoptie 5G’

West-Europa blijft aanzienlijk achter bij de adoptie van 5G. Drie andere regio’s van de wereld staan aan de leiding, zo concludeert netwerkbedrijf Ericssson.

Noord-Amerika, Noordoost-Azië en de Golfstaten zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace, maar West-Europa hobbelt achteraan, zo blijkt uit het woensdag verschenen Ericsson Mobility Report.

In Noordoost-Azië (inclusief China en Zuid-Korea) was eind 2020 al negen procent van alle mobiele telefooncontracten omgezet naar 5G. In West-Europa is dat niet meer dan 1 procent.

Tegen 2026 zal Noord-Amerika de leiding nemen, zo is de verwachting. Daar stijgt het 5G-aandeel van 4 procent (2020) naar 84 procent. In Noordoost-Azië daarentegen zou slechts tweederde (65 procent) van alle mobiele telefooncontracten in 2026 5G gebruiken. In absolute termen lopen de Aziaten echter ver vooruit met 1,4 miljard 5G-contracten. Voor Noord-Amerika verwacht de studie 340 miljoen 5G-contracten.

Waar Europa met 3G en 4G voorop liep, mobiele telefonie is dankzij bedrijven als Nokia en Ericsson vooral in Europa ontstaan, heeft het continent nu moeite om te ontwikkelingen bij te benen.

In West-Europa is 4G (LTE) momenteel de dominante technologie, goed voor 78 procent van alle contracten. Ericsson voorspelt dat het aandeel 4G in 2026 zal dalen tot 27 procent door de overstap naar 5G. Oudere standaarden zoals UMTS (3G) verdwijnen bijna volledig. De 5G-penetratie zal eind 2026 ongeveer 69 procent bereiken.

Op 28 juli 2020 werd in Nederland 5G aangezet, luttele dagen nadat de drie grote telecomaanbieders honderden miljoenen hadden betaald voor de benodigde frequenties. Maar de overgang naar 5G is tot nu toe vrijwel onopgemerkt verlopen, toch vooral omdat 5G zoals het is beloofd, met zeer grote snelheden en weinig vertraging, pas na 2022 worden aangeboden. Niet eerder zijn de benodigde frequenties beschikbaar.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond