Deel dit artikel
-

Wetsvoorstel beperkt online handel in kaartjes

Het wetsvoorstel om de online handel in kaartjes aan banden te leggen is aangenomen door de Tweede Kamer. Woekerprijzen bij de doorverkoop van tickets voor Nederlandse evenementen moet tegen gegaan worden nu er volgens de nieuwe wet maximaal 20 procent administratiekosten mogen worden doorberekend.

In eerste instantie was het de bedoeling dat er maximaal 10 procent administratiekosten mochten worden doorberekend. In de nieuwe wet is dat opgeschoven naar 20 procent. Officieel heet het dat tickets niet mogen worden doorverkocht tegen een hogere prijs dan de evenementorganisator bedoeld heeft.

In de eerste versie van de wet was het de bedoeling dat de Consumentenautoriteit zou gaan optreden tegen handelaren die online kaartjes tegen woekerprijzen verkopen, door boetes uit te delen. Dit is in de huidige versie geschrapt.

De ChristenUnie, SGP en VVD stemden tegen. Leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, het CDA, de PVV en het lid Verdonk stemden voor. Kamerlid Arda Gerkens van de SP en Nicolien van Vroonhoven-Kok van het CDA dienden het initiatiefwetsvoorstel in.

Zelfregulering

De EUSTA, waar ticketbureaus die zich bezig houden met de doorverkoop van dergelijke tickets zich in hebben verenigd, kan zich vanzelfsprekend niet vinden in het wetsvoorstel. Het aan banden leggen van de tussenhandel zou een averechts effect hebben, meent de organisatie. Dit omdat een dergelijke wet de zwarte handel zou stimuleren.

Eerder gaf Ernst Cramer (ChristenUnie) aan de zorgen te delen om de woekerwinsten, maar vroeg hij zich af op basis van welke gegevens de marktverstoring werd geconcludeerd. De VVD zette vraagtekens bij de handhaving van de wet. In het algemeen vraagt de VVD-fractie zich af hoe andere landen in de Europese Unie optreden tegen dit verschijnsel van doorverkoop van toegangskaarten.

Het probleem van geprofessionaliseerde doorverkoop is niet nieuw. Vroeger stonden de advertenties in de krant. Nu gaat deze handel vooral via internet. Ook de doorverkoop, de secundaire verkoop, loopt nu echter vrijwel altijd via internet.

Bron foto: Lilith Delilah (CC)

Deel dit bericht

5 Reacties

Jacob

Gelukkig wordt er een maximum gesteld. Uit moreel oogpunt natuurlijk voor de hand liggend, maar ik vraag me af of dat tuig van Sebastian Monteban in Groningen zich laat tegen houden. Hij verdient al jaren tonnen zo niet miljoenen aan het inkopen van keywords en mensen in de val laten lopen, ze te laten denken dat ze Ticket Service zijn. Pepe tickets zegt zelfs 'Koop hier Officiele kaarten' in hun advertenties in AdWords. Ook lid van EUSTA.  Is toch te gek voor woorden dat die gasten samen een belangenvereniging starten??? Ik hoop dat ze allemaal harstikke failliet gaan met hun verwerpelijke praktijken. Ik word helemaal misselijk als ik denk hoe die gasten werken!!

Arjen Wolters

Wat een onzin deze peanut maatregel. We willen toch minder regels? Weer een zaak die moeilijk is te handhaven en waar handhaving meer kost dan dat dit opbrengt. De werkelijke problemen met bijvoorbeeld doorverkoop van kantoorpanden en grond met woekerwinsten door projectontwikkelaars worden niet aangepakt.

martin

Stap 1 op weg naar de nieuwe planeconomie van Unie van Socialistische Neder Republieken?

Bernard

Wat een onzin. Degene die koopt bepaald zelf wel of de vraagprijs het bedrag is wat hij/zij er voor wil betalen. De Tweede Kamer leden gaan zeker graag naar concerten…

Michel H

"Wat een onzin. Degene die koopt bepaald zelf wel of de vraagprijs het bedrag is wat hij/zij er voor wil betalen. De Tweede Kamer leden gaan zeker graag naar concerten…" Als jij graag naar een concert wilt, maar de kaarten worden opgekocht door iemand die niets met het concert heeft, maar alleen wil verdienen aan het feit dat a) de kaarten schaars zijn en b) eerder was dan jij met het kopen van een kaartje, dan voelt dat toch oneerlijk? Juist door die schaarsheid word je gedwongen meer te betalen dan eigenlijk nodig was, zonder dat zo'n opkoper echt iets heeft gedaan om de verdiensten te rechtvaardigen. Je bepaalt het nog altijd zelf, maar wat kun je anders doen? Het is niet gaan, terwijl je wel fan bent van een band bijvoorbeeld, of veel meer geld betalen dan eigenlijk voor het kaartje gevraagd wordt. Verder blijft dit een lastige kwestie. Ik heb ook een vreselijke hekel aan de woekerwinsten (Lowlands kaarten die nu al voor honderden euro's meer worden verkocht) maar denk dat het wel goed is om een betrouwbaar kanaal te hebben waar je kaarten aan kunt verkopen die je om welke reden dan ook niet meer kunt gebruiken. Het probleem is vooral dat dat betrouwbare kanaal nog niet zo betrouwbaar is, al bestaat de basis ervoor al wel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond