Deel dit artikel
-

WhatsApp genomineerd voor Big Brother Awards

WhatsApp is een van de genomineerden voor de Big Brother Awards Publieksprijs 2016. Ook Edith Schippers en Rob Bertholee zijn genomineerd door organisatie Bits of Freedom.

Zelfs nadat het bedrijf in 2014 was overgenomen door Facebook schreef WhatsApp: ‘Respect for your privacy is coded into our DNA’. Begin 2016 beschermden ze ook in één keer de communicatie van meer dan een miljard gebruikers door hun chats te versleutelen met end-to-end encryptie.

Die ‘juichstemming’ sloeg dit najaar hard om. WhatsApp wijzigde haar voorwaarden waardoor ze gegevens gaat delen met Facebook. Wat er precies gedeeld wordt bleef onduidelijk. Een échte keuze kregen de trouwe gebruikers van de app niet.

In september stuurde Edith Schippers haar voorstel naar de Tweede Kamer om de Wet marktordening gezondheidszorg aan te passen. De inzenders benadrukken de waarde van het medisch beroepsgeheim als ‘essentieel patiëntenrecht’ dat ‘de veilige arts-patiëntrelatie’ beschermt. Het wetsvoorstel zorgt voor een uitbreiding van de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in het medisch dossier van patiënten om fraude aan te pakken. Dit is al mogelijk bij patiënten die zorg afnemen bij zorgverleners die een contract hebben met de verzekeraar.

Schippers wil deze inzagemogelijkheid nu verder uitbreiden. Het steekt volgens Bits of Freedom des te meer dat het medisch beroepsgeheim steeds verder afbrokkelt omwille van het bestrijden van fraude dat voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien minder dan 1% van de totale zorgkosten bedraagt.

Stemmen kan tot en met 13 november. De feestelijke uitreiking van de Big Brother Awards is op 14 november in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond