Deel dit artikel
-

Achmea, Microsoft en Ronald Plasterk genomineerd voor Big Brother Awards

Achmea, Microsoft en Ronald Plasterk zijn genomineerd voor de jaarlijkse Big Brother Awards. Vanaf vandaag kan het publiek stemmen op de ‘grootste privacyschender van het jaar’.  Degene met de meeste stemmen krijgt. kan op 28 oktober de prijs ophalen tijdens de uitreiking in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het publiek neemt het de verzekeraar Achmea kwalijk dat het solidariteit inruilt voor Big Data. Door de hoogte van de premie af te laten hangen van de bereidwilligheid van mensen om persoonlijke gegevens uit de huiskamer en de auto door te sturen, wordt prijsdruk toegepast. Het wordt daarmee moeilijker voor mensen om zich tegen deelname te verzetten. Privacy komt de klanten van Achmea duur te staan.

Het publiek is ook niet te spreken over de privacyinstellingen van het nieuwe besturingssysteem Windows 10. In één klap probeert Microsoft haar privacyschendende achterstand ten opzichte van Google en Facebook in te halen. Van getypte en ingesproken tekst tot de inhoud van je adresboek, de websites die je bezoekt, de software die je gebruikt en je locatie. Ook wordt persoonlijke informatie gedeeld met advertentieboeren en app-ontwikkelaars.

Ronald Plasterk werkt wel aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek. Uit de nominaties blijken grote zorgen over het voorstel van de minister van Binnenlandse Zaken om de geheime diensten de bevoegdheid te geven om communicatie massaal af te luisteren. Het publiek vraagt zich af hoe Plasterk van academicus en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een volwaardig opvolger van ‘Big Brother Opstelten’ is geworden.

Naast het uitreiken van de Awardss zijn er tijdens het programma op 28 oktober diverse sprekers en optredens. Een van de gasten is Max Schrems, de oprichter van Europe v Facebook.org en de initiator van de rechtszaak over Safe Harbor. In deze zaak oordeelde het Europees Hof van Justitie op 6 oktober jongstleden dat Europa te weinig doet om de privacy van haar burgers te beschermen tegen de Amerikaanse geheime dienst, de NSA.

Deel dit bericht

1 Reactie

van Zanten

Een opmerking als “Het publiek neemt het de verzekeraar Achmea kwalijk dat het solidariteit inruilt voor Big Data” is een eigen bedenksel van een kleine groep privacy fanaten. En dat wordt maar weer al te graag overgenomen door journalisten die snel willen scoren.

Premiedifferentiatie heeft niets met solidariteit te maken maar alles met het onverantwoord gedrag van een bepaalde groep waar de gehele populatie voor moet opdraaien. Het solidariteitsprincipe is namelijk nog steeds van toepassing voor risico’s waar je geen invloed op hebt. Waar eigen gedrag voor een grotere risico zorgt betaal je ook meer. Dat is pas echte solidariteit, nu is er een groep die profiteert. Anderzijds krijgen individuen in bepaalde groepen nu automatisch hogere premies omdat de rest van de groep het verpest.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond