Deel dit artikel
-

Wikipedia wil verdienen met offline versie

Het in geldzorgen verkerende Wikipedia gaat selecties van artikelen tegen betaling aanbieden. Voor een bedrag van omgerekend ongeveer 10 euro kunnen belangstellenden een CD-ROM kopen met zo’n tweeduizend artikelen uit de Engelstalige versie van de online encyclopedie. Andere talen volgen.

De CD – een testversie – draagt de titel Wikipedia 0.5 en moet de eerste zijn in een serie, schrijft de Wikimedia Foundation, de stichting achter Wikipedia. Met de CD wil Wikipedia mensen die geen internetverbinding hebben toegang geven tot de verzamelde kennis op de site, zegt Florence Devouard van de stichting tegen de BBC. Daarnaast is de CD een soort van ‘het beste van Wikipedia', blijkt uit de woorden van Devouard.

De komende weken komt er een DVD uit met een selectie van 239.000 Poolse Wikipedia-artikelen, en binnenkort komt er een Franstalige versie van de Wikipedia 0.5 CD. Er volgen nog vele CD's, schrijft de Wikimedia Foundation. "Dit project legt de basis daarvoor."

Het uitbrengen van CD's en DVD's met artikelen lijkt een anachronisme voor Wikipedia, een boegbeeld van 'web 2.0'. Het laten betalen van gebruikers voor de door de eigen gemeenschap gemaakte artikelen, is echter een stap in een nieuwe richting voor het geplaagde Wikipedia. De belangrijkste financiële bron voor de site zijn vrijwillige bijdragen. Enkele keren per jaar vinden op de sites van Wikipedia geldinzamelingsacties plaats. Op de site staan geen advertenties. Dit zou tegen het zere been zijn van het deel van de Wikipedia-gemeenschap dat streng in de non-profit leer is.

Overigens zijn in Duitsland in 2004 al DVD's uitgebracht met Wikipedia artikelen. Daar zijn er toen zo'n 10.000 van verkocht.

Financiele basis
Eerder schreef Emerce dat Wikipedia werkt aan een betere financiele basis. Een medewerkster van Wikipedia zei in februari dat de stichting momenteel net genoeg geld heeft om het een kwartaal uit te houden. Het betaald aanbieden van content via CD's en DVD's lijkt voort te komen uit de financiele problemen. Traditionele encyclopedieën zoals de Encyclopaedia Britannica bieden al jarenlang hun papieren edities ook in CD-variant aan.

Copyright
Met behulp van software van het Franse technologiebedrijf Linterweb is een selectie gemaakt van artikelen op de Wikipedia-site. De software heeft op basis van de criteria ‘kwaliteit' en ‘belang voor de Wikipedia gemeenschap' artikelen geselecteerd. De iets minder dan tweeduizend artikelen – in totaal zijn er zo'n 1,7 miljoen artikelen – moeten interessant zijn voor een bredere doelgroep. Daarnaast bevat de selectie ook een greep uit de ‘allerbeste Wikipedia artikelen', licht professor Martin A. Walker toe, die een belangrijke rol speelde bij de productie van de Wikipedia Version 0.5.

Wikimedia is niet bang voor copyrightissues. De in totaal 1967 artikelen die op de CD staan zijn allemaal gepubliceerd onder de ‘GNU Free Documentation License' (GFDL). De grafische elementen op de site zijn ‘onderdeel van het publieke domein' of vallen onder een licentie (GFDL of Creative Commons), aldus Wikimedia.

Naast financiële problemen heeft Wikipedia al enige tijd te maken met negatieve berichtgeving over de betrouwbaarheid van haar site. Eind maart vertrokken twee kopstukken van de Wikimedia Foundation. Zij zouden zich zorgen maken over de ‘ontwikkelingen rondom de site'. Medeoprichter Larry Sanger startte een concurrent van Wikipedia: Citizendium. Die site werkt met strengere kwaliteitseisen, controle van experts en eist dat iedereen die een bijdrage schrijft dat onder eigen naam doet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond