Deel dit artikel
-

Livestream Windows 11 geplaagd door technische problemen

Het zat Microsoft vanmiddag niet mee bij de presentatie van Windows 11. Niet alleen was een eerste proefversie vorige week al uitgelekt, de livestream haperde zo vaak dat er met geen fatsoen naar kon worden gekeken. Meldingen daarover kwamen van over de hele wereld.

De problemen deden zich zelfs voor bij een voor de internationale media ingericht platform waar apart ingelogd moest worden. Oplettende kijkers weken tijdig uit naar een YouTube kanaal van Cnet. Zelf verwees Microsoft uiteindelijk naar Facebook en Twitter. Het was al met al geen beste beurt voor een bedrijf dat voor de presentatie zijn eigen Azure cloudomgeving moet hebben gebruikt.

De presentatie zelf bevatte eigenlijk nauwelijks nog grote verrassingen na het lek van een vroege proefversie een week geleden. Chief Product Officer Panos Panay omschreef het nieuwe ontwerp als ‘een ongelooflijk gevoel van rust’, maar de systeemsoftware wordt wel een stuk sneller.

Microsoft belooft betere grafische prestaties dankzij Auto HDR, een functie die al beschikbaar is op Xbox. Duizenden games, zegt Microsoft, worden automatisch verbeterd met Auto HDR op Windows 11.

Windows 11 is gebaseerd op Windows 10X, de systeemsoftware die bedoeld was voor apparaten met twee schermen zoals de Surface Duo en de Surface Neo. Kort geleden besloot Microsoft om de ontwikkeling daarvan stop te zetten.

De belangrijkste wijziging is de taakbalk waarvan de icoontjes zijn gecentreerd, een beetje zoals dat bij Chrome OS of macOS is geregeld. Bij het startmenu zijn de bekende tegeltjes verdwenen. Die hebben plaatsgemaakt voor een tamelijk simpel raster met programma-iconen.

Microsoft gebruikt veel afgeronde hoeken, onder meer in contextmenu’s, rond apps en in het startmenu. Ook heeft de zoekfunctie een nieuwe interface gekregen.

De presentatie leverde nog wel een aantal nieuwtjes op: Android apps kunnen ook op Windows worden geïnstalleerd via de Microsoft Store. De integratie is mogelijk dankzij de Amazon Appstore, die onderdeel wordt van de Windows appwinkel. De software draait via een Intel compiler.

Skype wordt niet meer meegeleverd met Windows 11, in plaats daarvan wordt Teams gebruikt.

Microsoft gaat Windows 11 nog voor de feestdagen uitbrengen. Later vandaag worden ontwikkelaars bijgepraat. De eerste ontwikkelaarsversie komt volgende week uit.

De software draait overigens alleen op Windows 10 pc’s met een 64-bit processor, TPM 2.0 chip en DirectX 12 GPU. Pc’s en laptops die voor 2015 zijn verschenen werken mogelijk niet goed met Windows 11.

Microsoft is van plan om de systeemsoftware voortaan nog maar jaarlijks bij te werken in plaats van elke zes maanden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond