Deel dit artikel
-

Windows 11 reeds uitgelekt: nieuwe startmenu, verkenner en taakbalk

Microsoft onthult donderdag 24 juni zijn nieuwste systeemsoftware Windows 11, maar heeft de software niet geheim kunnen houden. Een eerste proefversie is al gelekt en links en rechts al uitgebreid geanalyseerd.

Op zijn ontwikkelaarscongres bijna een maand geleden beloofde CEO Satya Nadella dat Microsoft ‘een van de belangrijkste updates van Windows van het afgelopen decennium’ zou gaan lanceren. Kort daarna kondigde het bedrijf aan dat de ondersteuning voor Windows 10 in 2025 zou stoppen. En wat menigeen al vermoedde: de nieuwe Windows heet inderdaad Windows 11.

Het bedrijf is niet blij met het lek. Vorige week heeft Microsoft Japan nog een poging ondernomen om een artikel offline te halen waarin de installatiebestanden van Windows 11 werden aangeboden.

Bij de lancering van Windows 10 had Microsoft beloofd dat het versienummer niet meer zou veranderen. Versie 9 was zelfs overslagen. Mogelijk is toch besloten tot een naamsverandering vanwege een nieuw ontworpen startmenu, verkenner en taakbalk.

Windows 11 lijkt grotendeels gebaseerd op Windows 10X, de systeemsoftware die bedoeld was voor apparaten met twee schermen zoals de Surface Duo en de Surface Neo. Kort geleden besloot Microsoft om de ontwikkeling daarvan stop te zetten.

De belangrijkste wijziging is de taakbalk waarvan de icoontjes zijn gecentreerd, een beetje zoals dat bij Chrome OS of macOS is geregeld. Bij het startmenu zijn de bekende tegeltjes verdwenen. Die hebben plaatsgemaakt voor een tamelijk simpel raster met programma-iconen. Wel wordt nog steeds onderscheid gemaakt tussen weergave van alle programma’s en een selectie daarvan. Het startmenu kan overigens nog steeds worden verschoven naar de linkerzijde van de taakbalk.

Veel veranderingen zijn cosmetisch van aard: Microsoft gebruikt veel afgeronde hoeken, onder meer in contextmenu’s, rond apps en in het startmenu. Ook heeft de zoekfunctie een nieuwe interface gekregen.

De nog maar kort geleden gelanceerde Widget app, met gepersonaliseerde informatie over het weer, nieuws en aandelen, heeft een andere positie op de taalkbalk gekregen. De nieuwe Xbox-app is ook geïntegreerd in Windows 11 en biedt snelle toegang tot games.

Windows 11 heeft verder een nieuwe Snap-functie, waarmee vensters aan een kant van het scherm of een hoek te zetten zijn.

Donderdag wordt duidelijk wanneer Windows 11 moet verschijnen. Normaal gesproken zou dat ergens in het najaar moeten zijn, maar Windows Central denkt dat het wel eens rond de feestdagen gaat worden. Vanaf donderdag zal Windows 11 waarschijnlijk al verkrijgbaar zijn via het Windows Insiders programma. Windows 11 wordt zo goed als zeker een gratis upgrade voor Windows 10 gebruikers.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond