Winkel van de toekomst ‘voelt’ zijn klant bewegen

Binnenkort ‘voelen’ mobiele telefoons exact waar ze zijn. Het verschil met technologie van vandaag is dat ze ín winkels, musea en andere publiek toegangelijk ruimtes ook werken. Dichte bebouwing en dikke muren vormen geen belemmering meer.
Digitale landkaarten laten dan nauwkeurig inpandige wandelkaarten en -routes zien, maar ook bureaus, kasten, stellages en alle andere vast vloerelementen. De consument hoeft enkel zijn telefoonschermpje te kijken om zich efficiënt voort te bewegen. Zelfs in onbekende supermarkten of kledingwinkels. Voor marketeers biedt dit interessante informatie gelegenheden.
Wanneer een bezoeker van een locatie zich op een commercieel interessante plek bevindt, kan hij acuut een seintje krijgen. Die signalering loopt via een app van de locatie of ingekochte reclameruimte in Maps van Apple, Google, Nokia of andere leveranciers.
Het idee achter de techniek is vrij eenvoudig. De huurder of eigenaar van een pand maakt een digitale plattegrond van zijn zaak. Daarop staan ingang, doorgangen, trappen en de indeling van de ruimtes. Die plattegrond legt hij vervolgens over de buitenkant van het pand in Google Maps heen. Zo komt de binnenkant overeen met de buitenkant. Dat is de basis.
Een plattegrond invoegen gaat zo:
De volgende stap kan wisselen. In het ene geval kan de plattegrond worden ingezonden naar Google voor opname in Maps Indoor. Dat is de binnenshuisversie van Maps voor publiek toegankelijke locaties. Zeker tienduizend locatiebeheerders in Amerika deden dat in het afgelopen half jaar. Niets staat Nederlandse bedrijven in de weg om hun eigen Indoor Map te maken.
Een tweede variant leidt tot andere toepassingen dan een gerichte wandelroute. Het Finse bedrijf Indoor Atlas maakt nieuwe mobiele toepassingen mogelijk in publiek toegankelijke panden. Het team in Oulu en Londen is afkomstig uit de universitaire wereld. Ze brengen hun kennis over magnetisme, biologie, wiskunde en software nu naar de markt. Het week oude bedrijf levert software om indoor plattegronden te maken en iemands positie daarop te bepalen.
Indoor Atlas werkt niet op basis van GPS, maar met magnetische velden van de aarde. Ieder punt op de aarde heeft zijn eigen magnetische signatuur. De gebruikte stralen zijn dezelfde die kompassen gebruiken.
De noviteit aan het systeem is dat het locatie-API’s oplevert die ontwikkelaars vervolgens kunnen gebruiken als input. Dat kan ertoe leiden dat zodra een museumbezoeker het werk van bepaalde kunstenaar passeert zijn telefoon een seintje geeft. Vervolgens krijgt hij gerichte informatie te zien over die ene persoon of diens werk. Het Finse systeem biedt een nauwkeurigheid van tussen de tien en tweehonderd centimeter. Dat is met gps niet te realiseren, zeker niet in gebouwen met dikke muren of waar geen WiFi-signalen zijn.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond