Winkels op afspraak open, maar muiterij dreigt

Als een dijk die op doorbreken staat, kondigen steeds meer winkels aan dat ze zaterdag gewoon weer opengaan. Onder andere in Limburg, Gelderland en Overijssel kunnen ondernemers zelfs rekenen op steun van hun burgemeester. De provincie Overijssel vindt dat het beleid naar de verkeerde kant aan het doorslaan is en dat heeft ‘schrijnende gevolgen’.
Naar verluidt kondigt het kabinet vanavond onder grote maatschappelijke druk een aantal versoepelingen aan. Zo zouden winkels weer op afspraak te bezoeken zijn, maar het is de vraag of de ondernemers zich daar nog iets van aantrekken. Zeker als in winkels aanvullende voorwaarden gaan gelden. Dat kan bijvoorbeeld een maximaal aantal mensen per vierkante meter zijn.
Sommige ondernemers willen de versoepeling ruim interpreteren, een afspraak om te winkelen ‘maken we gewoon aan de deur’. Ziengs, Scapino, Shoeby en Score zijn van plan zaterdag ‘gewoon’ open te gaan in gemeenten waar niet gehandhaafd wordt. ‘Wij worden niet 100 procent gecompenseeerd. Wij zijn het zat”, zegt algemeen directeur Roy van Keulen van het moederbedrijf van Ziengs en Scapino tegen RetailTrends.
In sommige gemeenten gaat het nog om een protest, maar er is grote kans dat de detailhandel ook na zaterdag openblijft. Momenteel zijn 56.000 winkels gesloten. Click & collect was nog wel toegestaan, maar levert onvoldoende op.
Met een landelijke campagne lanceerden INretail, Vakcentrum en RND eerder deze week boodschap ‘open winkels, daar worden we samen blij van’. In aanloop naar de persconferentie vrijdag doen winkels massaal mee met de campagne en de oproep dat ze op 14 januari weer veilig open kunnen. Met posters op winkelruiten en onder meer berichten op hun social media laten de ondernemers aan Nederland weten dat ze er klaar voor zijn weer bezoekers te ontvangen.
Veiligheid staat voorop en met afstand houden, mondkapjes en de gebruikelijke hygiënemaatregelen kan iedereen weer terug naar het normale leven met open winkels, zo menen de organisaties.
In de vergadering van Nederlandse gemeente, VNG, is donderdag een motie aangenomen die oproept evenwicht in coronamaatregelen te brengen en winkels en andere sectoren te openen.
‘Alle gemeenten zijn het er 100% mee eens dat we de koers die Nederland nu lange tijd gevaren heeft moet wijzigen. Bij alle sectoren is de rek eruit, we moeten het weer samen gaan doen en met het virus mee bewegen. Er is perspectief nodig voor alle gesloten sectoren zoals winkels, horecabedrijven, culturele instellingen, kappers, sportscholen en sportverenigingen. Ze moeten stapsgewijs veilig kunnen openen. Gemeenten staan naast de sectoren waar het water aan de lippen staat. Met nieuw perspectief wordt meer lucht gegeven en kunnen eventuele acties heroverwogen worden.’
Met de nieuwe maatregelen dreigt er een herhaling van vorig jaar, toen vanaf 3 maart non-foodwinkels onder strikte voorwaarden weer open mochten. Vanaf 28 april werd dit verder versoepeld.
De lichte lockdown leidde niet tot een compleet herstel. De non-foodsector realiseerde een kleine omzetstijging, terwijl de foodsector omzet verloor.
De winkels in consumentenelektronica en witgoed, de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de drogisterijen realiseerden in maart 2020 grote omzetstijgingen, maar kampten in maart 2021 zelfs nog met omzetverliezen. In vergelijking met maart 2019 noteerden deze winkels wel een stijging.
De meeste omzet ging naar de webwinkels. De online omzet was in maart 2021 nog altijd 68,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In april daalde de groei naar 18,6 procent.
Pas nadat alle beperkingen werden opgeheven, wisten consumenten de winkelstraat weer te vinden. De omzetstijging van de detailhandel ten opzichte van een jaar eerder was in het tweede kwartaal van 2021 zelfs de op één na grootste sinds de metingen die het CBS uitvoert.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond