Deel dit artikel
-

Woede NOS om KPN: wie zal dat betalen?

Een sluimerende veenbrand slaat uit met de eis van de NOS dat KPN meer capaciteit voor videostreams voor de Tour de France en de Olympische Spelen ter beschikking stelt. Dat kost geld, zegt KPN.

"Al na de Tour de France van 2007 was duidelijk dat we zo niet verder konden gaan. Daar is uitgebreid met KPN over gesproken en ze zouden met aanpassingen komen om de netwerkcapaciteit op te voeren. En wat is er een jaar later gebeurd? Niets, maar dan ook helemaal niets. We zitten nog steeds op 20.000 streams terwijl het aantal abonnees van KPN alleen maar toenam."

Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media van de NOS, is woest. Nu de live beelden van de Europese kampioenschappen voetbal een groot succes zijn, stuit de omroep op de beperkte capaciteit van ’s lands grootste provider. Bij de kabelaars, zegt Stekelenburg, speelt het probleem minder daar de tv-kabel beter uitgerust is om dieper in de netten videostromen te verspreiden.

Meerkosten betalen

KPN ontkent dat er niet is geïnvesteerd in meer capaciteit, maar erkent dat de grenzen worden bereikt. Uitbreiding van de capaciteit kost geld. Daarover wil KPN ‘praten’ met de publieke omroep. Met andere woorden: KPN vraagt zich hardop af of zij de partij moet zijn die via IP televisie distribueert en voor de kosten opdraait.

Stekelenburg: "Het lijkt me logisch dat KPN daarvoor bij de ontvanger moet zijn en niet bij ons. Als KPN vindt dat de meercapaciteit voor video verrekend moet worden, dan moet ze de kosten neerleggen bij degenen die de dienst afnemen."

Daarmee zijn de partijen gekomen bij een fundamentele discussie over netneutraliteit. Deze vraag, of providers verplicht hoe dan ook verkeer af te leveren, heeft in Nederland alleen in theorie gespeeld: exact een jaar geleden tijdens een seminar in Den Haag. Daar stelde Economische Zaken zich op als verdediger van de neutraliteit van transport en verweerde kabelaar Casema (Ziggo) zich tegen eventuele regels om een ‘open internet’ op te leggen aan providers.

In principe geldt voor KPN: de aanbieder verdient aan de videostromen, voor zover mogelijk met reclame, dus moet ook de kosten dragen. Nu is dat met de Publieke Omroep en hoofdzakelijk financiering door de overheid een geval apart. Toch speelt de discussie op. Stekelenburg: "In feite krijg je nu dezelfde discussie als met de iPlayer van de BBC in Engeland."

Hyves en Digitenne

Dat wordt nog pregnanter als straks, in principe, elke gebruiker van Hyves een videovenster van Uitzending Gemist op zijn pagina kan tonen. Dat zal de videovraag slechts doen toenemen, terwijl Hyves wel met reclame de site financiert.

In dit geval: moeten de meer dan 1,2 miljoen klanten van KPN samen betalen als KPN investeert voor maximaal 50.000 NOS-videokijkers online? Dat is de vraag die speelt, mocht KPN het technisch al aankunnen, want ook dat is niet zeker met het huidige adsl-net. Want KPN gaat met Reggefiber naar glasvezel, maar voltooiing van koper naar glas duurt nog vele jaren.

Anderzijds heeft KPN momenteel geen facturering naar omvang van verbruik bij klanten voorhanden als ze dat al zou willen invoeren. Het meebetalen aan de uitbreiding van videocapaciteit legt KPN liever neer bij aanbieders.

Nu zal Uitzending Gemist op Hyves nog veel ‘individueel’ video-on-demand teweeg brengen, maar het conflict NOS-KPN speelt zich nu af rond massale beelden, in feite televisie via internet. Ook al zendt de NOS straks uit China meer streams tegelijkertijd uit, het is meer televisie (distributie) dan video-on-demand.

Xs4all heeft voldoende capaciteit voor de NOS-video. Toch vindt technisch directeur Simon Hania het beter dat er geoptimaliseerd wordt naar de kracht van elk netwerk: "Met de Olympische Spelen en de Tour, beide overdag, zal het probleem optreden in de bedrijfsnetten. Daarvan kunnen de adsl-verbindingen vollopen of die zullen het niet aankunnen. Dan doe je er als bedrijf toch goed aan om gewoon een televisie neer te zetten."

Volgens Hania is het ook qua kosten beter om voor Digitenne te kiezen: "Een USB-stick voor Digitenne kost nog hooguit een paar tientjes terwijl Nederland 1, 2 en 3 gratis te ontvangen zijn. Dat lijkt me dan toch de meest geschikte oplossing voor dergelijke massaal bekeken evenementen."

 

 

Deel dit bericht

14 Reacties

Roeland Stekelenburg

Weer zo'n stukje van Peter: snel getikt, onzorgvuldig en onvolledig. 1. Ik ben geen directeur Nieuwe Media van de NOS en dat weet Peter best. Die functie bestaat ook helemaal niet bij de NOS.2. Ik ben helemaal niet woest zoals de kop van het artikel suggereert, ik ben teleurgesteld. En dat heb ik inderdaad aan KPN laten weten, aangezien er het afgelopen jaar bij KPN (evenals bij veel andere Internet Service Providers) weinig is gebeurd is om streaming over internet van grote evenementen mogelijk te maken. Zie het artikel op Webwereld deze ochtend.3. We hebben niets geeist, want er valt niets te eisen. Jammer dat Peter op basis van een gesprekje van 1 minuut en 20 seconden dit soort stukjes schrijft. De kop suggereert iets wat er helemaal niet is. Het komt de geloofwaardigheid van Emerce wat mij betreft niet ten goede.

Hans

Wees niet naief Roeland, timmer je interview dan beter af. Als het "weer zo'n stukje is" had je beter kunnen weten. Leer ervan of heb de hele dag een k*thumeur, kies maar. Overigens, dit heet "stemmingmakerij" en gebeurt overal in alle media (jaja, de NOS doet hard mee) want 'valse' emotions oproepen trekt nu eenmaal meer lezers. Dit werkt zo goed omdat bijna iedereen een saai en leeg leven heeft. Je kent het wel, het pincipe van zielige pianomuziek erin dubben onder een 'docu' over kindsoldaten door Netwerk.

Simon Hania

Ik maak bezwaar tegen over de opmerking dat ISPs niks gedaan zouden hebben. Dat bestrijd ik. Stellig. We hebben overleg gevoerd en actie genomen met o.a. de NPO over een manier om on demand en live streaming te optimaliseren. Dat doen we in AMS-IX verband in de zogenaamde Video Working Group. Als hij vindt dat dat niet opschiet, zou hij toch vooral eens eerst zijn licht op moeten steken bij degene die daar namens de NPO in zit, alvorens dit soort beschuldigingen te uiten. Ik zou een constructievere houding dan deze op prijs gesteld hebben. (Verder: welkom in de wereld van nieuwe media woordvoering…)

Peter Olsthoorn

'Directeur Nieuwe media' is veranderd in 'Hoofd Nieuwe Media'.  Roeland gebruikt grote woorden in zijn reactie. Hij is nu niet meer woedend op KPN maar op de boodschapper van dit verhaal. Iedereen die hem kent weet dat hij van zijn hart, godzijdank voor ons journalisten, geen moordkuil maakt. Dat temperament, gekoppeld aan een grote kennis van zaken van Roeland, behoeft nooit overdrijving. Emerce publiceert juiste feiten en meningen, dat betwist Roeland gelukkig niet ;-)(en dat interview duurde maar 32 seconden…)

Peter Meijer

Ik vind het stuk:'En dat heb ik inderdaad aan KPN laten weten, aangezien er het afgelopen jaar bij KPN (evenals bij veel andere Internet Service Providers) weinig is gebeurd is om streaming over internet van grote evenementen mogelijk te maken.' een beetje naar smaken. Er is wel degelijk iets gebeurd op dit vlak en daarom is toen StreamGate ontstaan. Helaas doen hier niet alle providers aan mee…Ik vraag mij dan ook af waarom de NOS/NPO kiest om alles zelf te streamen ipv het StreamGate netwerk te gebruiken.Kostenaspect?

Don van Riet mgt cons ICT

Typisch een "clash of cultures": een grotendeels publiekrechtelijk gefinancierde aanbieder die aan een financieel bestuurd bedrijf verwijt kosten en opbrengsten met elkaar in verband te willen brengen. Toen kabelaars ooit geld gingen vragen voor het doorgeven van programma's hoorde je de NOS niet. Logisch, want die waren vanuit de publiek gefinancierde zenders toch wel zeker van doorgifte. Nu dus niet en inmiddels werkt de concurrentie tussen kabel en IPTV: kabelaars hebben nog steeds capaciteit genoeg en vragen er opeens niets meer voor.

Frank

ik denk dat de bal toch bij KPN ligt, de streaming video neemt toch wel toe, me of zonder de NOS.

Arie

Die digitenne USB kost als ik zo even google wel 150 euro, dat zijn 15 tientjes..

DutchView Webcasting

Zoals reeds door een opmerkzame medelezer wordt aangestipt bestaat er een platform waarmee video buiten de peers tussen de ISP onderling over wordt gedistribueerd, namelijk StreamGate. StreamGate bestaat sinds 2002 en draait nog elke dag. O.a. voor grote events en alle live themakanalen en radiostreams van de Publieke Omroep. Ook voor Talpa zijn hiermee destijds alle live voetbal wedstrijden uitgezond. Uiteraard werd dat (nog) niet zo druk bekeken, maar de techniek werkte ook hier prima. 'Paul de Leeuw gaat door op internet', maar ook grote events als Lowlands en Pinkpop zijn voorbeeld waar veel gebruikers zijn en worden bediend. Wellicht wordt het weer tijd om met de aangesloten ISP en de content partijen naar dit stille, maar zeer effectieve samenwerkingsverband te kijken. Meer info: http://www.dutchview.nl/69/webcasting/streamgate/

Bas

veel geouwehour en gezwartepiet maar ondertussen zit de eindgebruiker met de gebakken peren. Ik zou die mensen aanraden om over te stappen naar isps die hun zaken wel goed op orde hebben (oftewel, wel bereid zijn te investeren), dat lost dan gelijk ook weer het probleem op voor de resterende gebruikers.

Raymond Garnier

Ik lees met verbijstering deze posting, er is inderdaad gesproken met KPN over distributie. Er is helemaal geen woede danwel een conflict, er is zelfs zeer goed overleg tussen alle betrokken partijen. KPN is op dit moment het enige bedrijf welke heel erg serieus reageert op de vraag over capaciteit tijdens de sportzomer uitzendingen van de NOS. Het is inderdaad zo dat de capaciteit tov de groei van het bedrijf behoorlijk achterblijft maar daarintegen is de inzet van kpn en hun medewerkers om de mogelijkheden zo goed als mogelijk te benutten erg positief. Even resumerend, de kritiek van Roeland Stekelenburg zijn van bedrijfsvoerende aard waar de toezeggingen van KPN tot verbetering van hun capaciteit behoorlijk achterblijven. Wat mij opvalt dat veel partijen nogal makkelijk roepen alles te kunnen, de AMSIX video werkgroep staat nog in de kinderschoenen en Streamgate biedt geen enkele toevoeging vooral ook omdat kpn het platform waarmee ze bij streamgate zijn aangesloten volledig ter beschikking heeft gesteld aan de NOS. De andere aangesloten partijen zijn of reeds overbelast ofwel helemaal niet meer operationeel. Bij XS4all wordt ook beweerd voldoende capaciteit te zijn ondanks dat daar toch wel degelijk reeds klachten binnen komen, en de naar TomTom vluchtende Hr Hania niet de moeite heeft genomen het net zoals KPN dat heeft gedaan het XS4all CDN aan te bieden. Iets wat toch altijd hoog stond aangeschreven bij de Streamgate oplossing. Reclame maken voor digitenne is leuk maar bijvoorbeeld hier in gelderland is de dekking zeg maar gerust te slecht voor woorden, een 100kb stream is nog vloeiender, vandaar dat internet nog vaak wordt gebruikt als alternatief. Ofwel Peter luister eens als je iemand wat vraagt en zorg voor een moderator die reclames uit de postings verwijderd.

Stef

Hoog tijd dus om van alle kanten meer tijd en energie in de AMS-IX video working group te steken! De techniek is daar niet het belangrijkste (dat komt echt wel goed ;), Maar alle neuzen dezelfde kant op krijgen, daar gaat het om. Koste wat kost moet voorkomen worden dat we in een situatie zoals in de UK terecht komen waarbij de BBC eenzijdig besluit om op P2P over te stappen en daarmee de netwerken van alle ISP's overbelast. Gevolg: megakosten voor de ISP's en ruzie met de BBC.

Frits van Helden

De publieke omroep heeft capaciteit tekort en zoekt voor ondersteuning samenwerking met de providers. Dat is beter dan zelf met publiek geld een mega video platform bouwen dat verder niet gebruikt gaat worden. Tegelijkertijd kan de publieke omroep niet van de ISP's eisen dat ze gratis veel capaciteit leveren. Er worden kosten gemaakt voor netwerken, servers en beheer. Iemand zal dat moeten betalen en de providers kunnen niet het abonnementsgeld zomaar omhoog gooien.  Zolang er geen geld is, is de capaciteit beperkt, en zullen providers (die best mee willen werken) de performance van hun netwerk moeten kunnen garanderen aan gebruikers die sport streams helemaal niet interessant vinden. En zie het van de positieve kant: er wordt via Internet gigantisch veel naar video gekeken. Dat is gaaf. Nu nog zorgen dat het kan blijven schalen. Daar is een amsix video groep een goede basis voor. Door contact tussen de providers en de omroepen ontstaat begrip en betere samenwerking. En dus is het niet handig dat dit via de pers wordt gespeeld. Dat werkt niet bevorderend. En over de streamgate opmerkingen: dat is een matige oplossing, en is al tijden uit beeld bij de meeste betrokken partijen. Zoals Raymond het zegt: het zijn dezelfde servers, dus je wint er niets mee. Er is geen capaciteitsgarantie. Er zit geen groei in. Er is geen neutraal overleg. Geen breed draagvlak. De drie jaar geleden beloofde verbeteringen zijn nooit gekomen.

vincent everts

@peter olsthoorn 32 seconden? Wat ben je toch snel of is dat een grapje?Ik heb ook Roeland Stekelenburg even geinterviewed over een paar zaken zoals Microsoft/Flash/Drm, hij is altijd goed voor wat interessante uitspraken.zie video op http://blip.tv/file/1018687

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond