Deel dit artikel
-

Wonderdoosje van Google uitverkocht

Nauwelijks dagen na de introductie is hij al uitverkocht: de Chromecast van Google, een dongel van nog geen drie tientjes waarmee gebruikers beeld en geluid via hun tablet of smartphone naar hun tv-toestel kunnen sturen. Het succes is zo groot dat het gratis abonnement op videodienst Netflix alweer is geschrapt.

Google stond zelf te kijken van het succes van wat een alternatief voor Apples Airplay wordt genoemd. Bij Amazon en Best Buy is hij al uitverkocht. Wie hem bestelt bij de webwinkel Google Play moet weken wachten. Volgens Cnet zijn er reeds 250.000 besteld.

De dongel werd enkele dagen geleden gelanceerd voor de Amerikaanse markt samen met de nieuwe versie van de tablet Nexus 7.

De vergelijking met Airplay gaat niet geheel op. Bij Apple stuurt de tablet of smartphone video via WiFi naar een apparaat dat voor Airplay geschikt is, zoals Apple TV. De vijf centimeter kleine Chromecast (35 dollar) stop je in de HDMI-poort van een HD televisie. Daarna kan de stick zelf content afspelen. Wie bijvoorbeeld de Uitzending Gemist-app op iPad selecteert zou in de toekomst een icoontje voor ChromeCast kunnen zien en een programma kunnen selecteren. ChromeCast speelt dat programma dan zelf af zonder te ‘streamen’.

Belangrijkste voordelen: de batterij van tablet of smartphone wordt gespaard en de Chromecast kan op elke willekeurige televisie worden gebruikt.

Toch zijn er ook nadelen: Foto’s, muziek en video die op de tablet zelf staan kunnen niet worden getoond. Bestaande applicaties voor Android en iOS moeten voor Chromecast worden aangepast. Hiervoor heeft Google weliswaar een SDK (ontwikkelpakket) beschikbaar gesteld, maar het aantal applicaties dat content kan afspelen beperkt zich momenteel tot YouTube, Netflix en muziekdienst Pandora. Sommige afspeelformaten (zoals die van Apple) worden in het geheel niet ondersteund omdat Chromecast op Chrome OS draait, de systeemsoftware voor laptops. Via de meegeleverde browser werken Amazon Instant video, Hulu, Rdio en HBO Go echter wel.

Toegegeven: het is zeker niet nieuw allemaal. Het Amerikaanse bedrijf Roku levert een soortgelijke stick waarmee gebruikers toegang kunnen krijgen tot een grote hoeveelheid diensten. En Roku kan wel eigen materiaal op tablet of smartphone ‘streamen’. De stick is ook meteen veel duurder: 99 dollar.

Toch kan Chromecast binnenkort nog meer concurrentie verwachten. Van Apple. Er gaan geruchten dat Airplay open wordt, waardoor ook Android en Windows Phones ermee overweg zouden kunnen.

Het is niet duidelijk wanneer Chromecast in de Benelux te koop zal zijn.

Deel dit bericht

4 Reacties

KoalaBear

Apple en iets wat open is… Wat een grap

Pascal

Nog wel verkrijgbaar bij GOCAL Europe!

Jeroen

Mocht je een alternatief willen kopen waarbij je zonder toezicht van apple alle mogelijke media kan streamen..www.smallplayer.nl
Werkt perfect!

Roel

@KoalaBear: http://www.apple.com/opensource/
Apple heeft hoop open spul..

Maar volgens mij ging dit over een apparaatje van Google… grappig dat mensen toch proberen altijd Apple te bashen, alleen al omdat het naampje ergens voorbij komt.

Doe je dat ook bij de groenteboer?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond