Deel dit artikel
-

World Wide Web viert 30e verjaardag

“Zelfs het telefoonboek kan als hypertext worden gelezen”, klonk het in maart 1989 visionair. Vandaag is het dertig jaar geleden dat Tim Berners-Lee het concept voor het world wide web uit de doeken deed.

De Brit publiceerde voor zijn werkgever CERN een voorstel om de aanwezige bergen aan informatie eenvoudiger te ontsluiten via de computer. Hypertext zou woorden en frases uit het ene document kunnen verbinden met het andere. “Touching a hot spot with a mouse brings up the relevant information.

Hypertext moest op iedere computer in een netwerk te gebruiken zijn, ongeacht of het Unix-, Macintosh, VM- of VAX-machine was. De ‘codetaal’ om hypertext te schrijven, zo bedacht Berners-Lee, werd ENQUIRE. Dat werd echter niet de standaard waarop de rest van de wereld uiteindelijk op aansloeg. Dat werd HTML, de taal waarin webpagina’s tot op de dag van vandaag in worden geschreven.

In de beginperiode van het web werd vol enthousiasme en zonder bijster veel richting geëxperimenteerd met opmaaktechnieken, webschrijvers en -browsers. Iedere vakgroep, industrie of ontwerper kon een eigen browser hebben. Elk met een afwijkende focus. De opkomst van Mosaic en daarna Netscape Navigator brachten uiteindelijk wat meer structuur aan de browserkant.

CERN, de wetenschappelijke locatie waar de basis voor het web werd gelegd, houdt vanochtend een officieel verjaardagsfeestje voor het WWW en streamt de Web@30 viewing party ook naar het publieke web.

Foto: Alexander Svensson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond