Deel dit artikel
-

Directie XS4ALL moet geld reserveren voor publiek debat

Tussen KPN dochter XS4ALL en twee uit XS4ALL voortgekomen stichtingen is een conflict ontstaan over jaarlijkse betalingen ten behoeve van het maatschappelijk debat over internet, zo blijkt uit een deze week gepubliceerd vonnis van de rechtbank Amsterdam.

KPN nam de internetaanbieder in 1998 over voor 55 miljoen euro. Onderdeel van de overeenkomst was dat KPN geld ter beschikking zou stellen voor het stimuleren van het publieke debat omtrent internet. XS4ALL is voortgekomen uit de hackerswereld en vond het belangrijk om ook maatschappelijk relevant te blijven. Het geld is er ook gekomen. Nog in 2000 heeft KPN 1 miljoen gulden overgemaakt aan de Stichting XS4ALL.

In de jaren daarna werd de opzet verbreed naar het financieel mogelijk maken voor medewerkers van XS4ALL Internet om studies, cursussen of opleidingen te volgen ‘die niet passen binnen in het kader van het normale opleidingsbeleid’.

Sinds 2016 is er een discussie ontstaan over de noodzaak van de bijdragen. Die wilde de directie kunnen herijken. ‘Ook bij ons slinken allerlei budgetten zienderogen.’

Het jaar daarop gaf de directie aan dat men de communicatie en de informatieverstrekking vanuit de stichtingen aan XS4All als donateur ‘gebrekkig’ vond. Herhaaldelijke verzoeken aan het bestuur om de financiële stukken te delen werden niet gehonoreerd. De bijdragen aan de stichtingen werd verlaagd tot een symbolische 1 euro. Daarmee werd de geldkraan praktisch dichtgedraaid.

Daar waren de stichtingen niet van gediend omdat daarmee niet aan de contractuele afspraken wordt voldaan. Zij hebben aangevoerd dat partijen niet-opzegbaarheid hebben beoogd. Dat moet blijken uit het bestuursbesluit, op grond waarvan XS4ALL Internet zich ‘tot in lengte van dagen’ verplicht tot het schenken van geld aan de stichtingen. XS4ALL Internet zag dat anders. Volgens het bedrijf gaat het om een vrijblijvende donatie en niet om een afdwingbare verplichting.

Omdat de partijen het niet eens werden, werd de rechter ingeschakeld. Die heeft onlangs bepaald dat de internetaanbieder over 2016 alsnog 65.048 euro plus wettelijke rente moet afdragen, evenals een bedrag van 6862 euro aan een tweede stichting. Of de ‘moeizame verstandhouding’ tussen het bestuur van de stichtingen en die van XS4ALL daarmee is hersteld is nog maar zeer de vraag.

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Bennis - Bennis Unlimited

Toen de oprichters XS4ALL verkochten aan KPN, verkochten ze feitelijk hun ziel aan de ‘duivel’. KPN is nooit gehecht geweest aan een maatschappelijk belang. Als ze een beetje na hadden gedacht, hadden ze dat kunnen weten. Inmiddels is XS4ALL een internetprovider die zich nauwelijks weet te onderscheiden van de rest, behalve dan met de prijs die belachelijk hoog is.
Als de mensen van de stichting werkelijk geïnteresseerd zijn in het voortbestaan van internet in zijn oorspronkelijk opzet, dan zit er denk ik weinig anders op dan opnieuw een internetprovider op te richten. Met een miljoen euro aan jaarlijkse bijdrage hadden ze dat makkelijk kunnen doen. Nu is het te laat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond