Deel dit artikel
-

Zalando merkt gevolgen economische tegenwind

Het aantal actieve Zalando-klanten steeg met 5,2 procent in het eerste kwartaal van 2022 tot bijna 49 miljoen, en Zalando Plus-lidmaatschappen stegen met 150 procent jaar-op-jaar, zo blijkt uit de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers.

Ook Zalando merkt nu naar eigen zeggen de gevolgen van de macro-economische ontwikkelingen, na een sterke groei vorig jaar. Stijgende inflatie en stijgende kosten voor huishoudens droegen bij aan wat het noemt een ‘voorzichtiger consumentensentiment’.

‘We zijn flexibel en goed uitgerust om Zalando door deze volatiele marktomgeving te loodsen. Dit vergt de nodige aanpassingen om onze prestaties te verbeteren,’ zegt Sandra Dembeck, CFO van Zalando.

Klanten zoeken nu vaker naar seizoensgebonden en trendgebaseerde artikelen en verschuiven van mid-market naar instapprijzen.

Het bruto handelsvolume groeide naar 3,2 miljard euro in eerste kwartaal, resulterend in een eigen omzet van 2,2 miljard euro, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. De aangepaste EBIT was met 51,8 miljoen euro zelfs negatief. Het Duitse bedrijf schrijft dat resultaat toe aan een lagere brutomarge als gevolg van meer promotionele activiteiten om klanten aan te trekken.

Het aantal Zalando Plus-lidmaatschappen steeg met 150 procent op jaarbasis, maar hoeveel dat er zijn laat Zalando in het midden.

Partners zijn momenteel goed voor 32 procent van de omzet, dat moet op termijn vijftig procent worden.

Om klanten snellere levertijden te bieden, opent Zalando meer fulfilmentcentra. De bouw is al begonnen in Frankfurt, Duitsland en Bydgoszcz, Polen, en, meest recent, in de regio Parijs in Frankrijk. Na succesvolle marktintroducties in zes landen in 2021, zal Zalando later deze maand ook in twee nieuwe markten, Hongarije en Roemenië, worden gelanceerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond