Deel dit artikel
-

‘Zeventig procent online aankopen in 2020 met mobiele apparaten’

Tablets, smartphones en draagbare slimme apparaten, zoals slimme horloges en Google Glass, zullen door de consument massaal gebruikt gaan worden om online aankopen van producten of diensten te doen. Tot die conclusie komt de expertgroep Future Touchpoints van Shopping2020 in haar vandaag verschenen rapport.

De expertgroep Future Touchpoints van Shopping2020, het onderzoeksprogramma dat is geïnitieerd door zestien brancheorganisaties, deed onderzoek naar de vraag welke contactpunten tussen de (online) retailer en de consument in 2020 dominant zullen zijn en hoe winkels hierop succesvol kunnen inspelen.

De expertgroep voorziet dat in 2020 de consument voor het overgrote deel van de online aankopen de mobiel en tablet zal gebruiken. Met de nieuwe categorie van draagbare apparaten zoals slimme horloges en brillen zal dit aandeel tot zeventig procent groeien. In 2013 lag dat percentage nog op 35 procent. Interactieve televisie zal in 2020 naar verwachting een aandeel van negen procent hebben in de online aankopen. Het aantal online aankopen met desktopcomputers en laptops zal in 2020 met meer dan de helft zijn teruggelopen.

De afgelopen jaren is het aantal contactpunten volgens de expertgroep al enorm toegenomen. De expertgroep stelt dat deze ontwikkeling zich verder doorzet met de komst van draagbare slimme apparaten. De verwachting van de expertgroep is verder dat in 2020 veel (online) retailers de consument minder in hun eigen (web)winkel zullen krijgen. ‘Doordat de customer journey meer een sociale kant krijgt, zullen (sociale) platformen en devices de primaire contactpunten voor consumenten worden. Dit zorgt voor een radicaal veranderende rol van de off- en online retailer. Er zullen nieuwe businessmodellen ontstaan, waarbij het de vraag is welke rol hij kan én wil vervullen. Een voorbeeld kan zijn om de fysieke winkel niet te gebruiken als verkooppunt, maar als proeflokaal.’

De expertgroep Future Touchpoints beschrijft in haar rapport ook vier toekomstscenario’s van touchpoints en de invloed op online aankopen in 2020. Daarnaast geven de experts aanbevelingen voor (online) retailers om al in 2014 in te kunnen spelen op deze scenario’s. Het gehele rapport is voor iedereen gratis te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond