-

Rapport: ‘Nederlandse logistiek moet flink op de schop’

De logistieke keten zal als gevolg van de toenemende online consumentenbestedingen tot aan 2020 continu blijven veranderen. Nederlandse bedrijven moeten zich daarom op de snel veranderende competitieve wereld voorbereiden. Internationale partijen als Amazon en Google hebben nu al een voorsprong, zegt de expertgroep Supply Chain van Shopping2020, die vandaag haar resultaten presenteert.

De Nederlandse online consumentenbestedingen groeien in 2020 naar verwachting tot 33,2 miljard euro. Deze omzetverdubbeling ten opzichte van 2012 vraagt een aanpassing van het ketenbeheer, stelt de expertgroep. Nederlandse bedrijven moeten zich aanpassen in een snel veranderende competitieve wereld, waarin partijen als Amazon en Google nu al een voorsprong hebben. ‘Ze moeten nadenken welke rol zij willen vervullen in het nieuwe retaillandschap. Als 1-uurslevering de nieuwe standaard wordt, betekent dit dat de opslag of het vervaardigen van producten in de buurt van de consument zal gaan plaatsvinden’, zegt Axel Groothuis, Partner Eurogroup Consulting en voorzitter van de expertgroep Supply Chain.

De expertgroep ziet vier trends die van invloed zijn op het ketenbeheer (supply chain) in 2020. De eerste trend is de veeleisende consument die in toenemende mate 24/7 beschikbaarheid wil van goederen en informatie. Hij wil zelf bepalen wanneer goederen worden geleverd en ze terugsturen als het niet bevalt.

De tweede trend, voortschrijding van moderne technologieën, zorgt voor nieuwe verwachtingen van de consument ten aanzien van producten, beschikbaarheid, informatie en diensten en heeft ook direct invloed op de supply chain. Voorbeelden zijn 3D printers, waarmee zelf (thuis) producten kunnen worden vervaardigd. Internet of Things gaat de toekomstige logistiek ook meer bepalen, al dan niet met behulp van RFID chips.

De derde trend is dat EU-regelgeving verschuift in de richting van sterkere rechten voor consumenten, wat extra uitdagingen voor het ketenbeheer met zich meebrengt. Ook heeft de groei van e-commerce invloed op de verduurzaming van de samenleving en daarmee op een groenere supply chain.

Er zijn sowieso een hoop uitdagingen: zo zullen steeds voldoende voorraden moeten worden aangehouden, waarmee grotere risico’s zijn gemoeid. Transparantie en correcte inventarisgegevens worden belangrijk. Retouren worden een substantieel onderdeel van de dienstverlening en een belangrijke factor in de financiële bottom line.

De werkgroep noemt onder meer Coolblue (bezorgopties), Hunkemöller (ophaalpunten in winkels), Tesco IK (supply chain analyses) en Carnegie Mellon Bookstore (robots) als voorbeelden van partijen die innovatieve wegen inslaan.

Om de logistieke strijd te winnen zal volgens de werkgroep moeten worden gekeken naar flexibiliteit, informatievoorziening (inventaris en tracking and tracing) en samenwerking (‘dare to share’).

De expertgroep Supply Chain maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Shopping2020, waaraan zestien brancheorganisaties deelnemen. Shopping2020 heeft als doel een toekomstvisie te creëren over hoe de consument in 2020 shopt. Het gehele rapport met 25 aanbevelingen van de expertgroep Supply Chain van Shopping 2020 is voor iedereen gratis te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond