Deel dit artikel
-

‘Zonder cloud geen digitale transformatie’

Nog meer tien procent van de IT-processen vindt plaats in de cloud. De rest gebeurt lokaal of op aparte servers. Bedrijven die digitaal willen transformeren kunnen niet om de cloud heen.

“Daar zit de capaciteit. Daar zit de kennis en de technologische vooruitgang”, zei CEO Diane Greene van Google Cloud gisteren op een cloudevent in Londen. “Behalve in de werkprocessen zijn de voordelen ook direct merkbaar in de omzet en winst.”

De tweedaagse bijeenkomst met duizenden bezoekers is een reizend circus. Om de zoveel maanden klinkt het cloudevangelie op een ander continent. “We zien veel momentum in Europa. Dat hangt samen met het feit dat we hier vijf lokale regio’s live hebben.” In Nederland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Ierland staan datahotels waar bedrijven lokaal hun data kunnen opslaan en verwerken.

De noodzaak tot digitale transformatie wordt in alle sectoren gevoeld. Of het nu media, mode of het reisbedrijf is of de petrochemische of auto-industrie. Digitale processen en Iot-mogelijkheden zijn geen optie meer maar een eis van klanten en aandeelhouders.

Greene: “Net als we met Search alle informatie nuttig willen ontsluiten, willen we dat ook met Cloud. Bedrijven hebben data nu verspreid over silo’s opgeslagen. Dat kunnen ze nu centraliseren en onderwerpen aan analytics en AI. Als leverancier moeten we wel domeinkennis hebben over de verschillende branches. Daarom koppelen we de engineers met onze business mensen.”

Hoe compact het woord ‘cloud’ zelf is, zo breed is de waaier aan betekenissen die gebruikers eraan toekennen. In Googles wereld varieert het van de kantoorsoftware Gsuite, waar zakelijke e-mail en agenda ook onder vallen, tot data-opslag en van load balancing bij intensieve 3D-rendering tot bijvoorbeeld SAP draaien. Veel concurrenten heeft Google niet. Amazon is in het westen veruit de marktleider, gevolgd door Microsoft Azure. Alibaba in het Oosten. De aanstelling van IT-veteraan Greene in 2012 moest daar verandering in brengen.

Volgens Googler Urs Hölzle, verantwoordelijk voor alle IT-infrastructuur, is er overigens maar weinig bedrijven die óf op de ene cloud werken óf op de andere. En ook weinig die helemaal niet ‘on premise’ werken. Zijn technisch team ontwikkelt hulpmiddelen die klanten moeten helpen faciliteren met werken in dat soort hybride omgevingen.

Het wordt steeds makkelijker om strategische IT-diensten op serverparken ver weg te draaien. Het beheer en gebruik gebeurt via het web. Dat is volgens Greene de reden dat het gebruik van Chromebooks bij middelgrote en grote bedrijven afgelopen jaar met 175 procent is toegenomen.

Deel dit bericht

1 Reactie

J Verhuren - Marketingadviseur

Leuk artikel en bijzonder om te zien dat zo weinig mensen maar gebruikmaken van de cloud! In mijn organisatie kunnen wij niet meer zonder. Als het om uitwisselen van data gaat raad overigens de populaire producten zoals Dropbox (www.dropbox.com), OneDrive af. Veel discussie over de privacy moeten doorstaan…. Zelf gebruiken wij het Nederlandse alternatief vboxxcloud (www.vboxxcloud.nl). Zijn anderen misschien bekend met bekende/ onbekende Nederlandse alternatieven?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond