Deel dit artikel
-

Zwitserse horlogeverkoper Chronext naar de beurs

De internationale online marktplaats voor de handel in luxe horloges Chronext wil 230 miljoen euro ophalen met een beursgang in Zwitserland.

Het is de bedoeling dat de IPO voor het einde van het jaar plaatsvindt, zo laat de leiding weten.

Chronext exploiteert een handelssite voor het kopen, verkopen en onderhouden van zowel nieuwe luxehorloges als reeds gedragen. De transacties verlopen veilig in een gecontroleerde omgeving en de prijsvorming heet transparant. Behalve een internationale website heeft Chronext ook elf zogeheten lounges. Dat zijn lokale servicepunten.

Het geld uit de beursgang wordt gebruikt om schulden af te lossen en organische en niet-organische groei te bespoedigen. Concreet kan dat betekenen dat er overnames plaatsvinden. Expliciet benoemt men investeringen die helpen om de omzet op te schalen: meer aanbod voor meer kopers op meer markten. Het aantal lounges wordt ook opgeschroefd.

Investeringen in techniek moeten nauwere integraties tot stand brengen bij retailers en merken.

Chronext ging onlangs van start in Nederland, Frankrijk en Italië. Gebieden die spoedig volgen zijn: België, Spanje, Scandinavië, het Midden-Oosten en Australië.

De markt voor luxe goederen is wereldwijd vele tientallen miljarden euro’s groot. Voor exclusieve tweedehands horloges werd in 2020 zo’n vijftien miljard euro betaald, een bedrag dat tot 2025 groeit tot circa 25 miljard euro. Zo klinkt althans de verwachting.

Chronexts site werd in de twaalf maanden tot juli 2021 door elf miljoen horlogefans bezocht. De site biedt onderdak aan 1.480 leveranciers. In 2020 realiseerde het bedrijf met de paltformhandel een omzet van 101,3 miljoen euro.

Winst wordt nog niet gemaakt, omdat het meester geld werd geïnvesteerd in omzetgroei. De verkopen stegen elk jaar met dubbele of drievoudige cijfers.

Gemiddeld betaalden klanten in 2020 7.111 euro voor een horloge. In 2019 was dat 4.604 euro.

Het bedrijf wil op middellange termijn een winstmarge (ebitda) kunnen boeken van rond de veertig procent. Dat wordt als gangbaar geacht voor een platformbedrijf: een instantie met een voornamelijk faciliterende rol.

In 2018 nam de Nederlandse investeerder Endeit voor een onbekend bedrag een belang in Chronext.

Foto: mondo79 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond