-

Column: overheid moet aan de bak

Dat de wereld in rap tempo digitaliseert werd de centrale bank van Bangladesh een paar weken geleden meer dan duidelijk toen er plots een slordige 87 miljoen dollar uit de boeken was verdwenen. Wat bleek, hackers hadden op geraffineerde wijze de tweedehands routertjes (van nog geen tientje per stuk) omzeild en hun slag geslagen. Gelukkig voor de bank wekte een slordige typefout alsnog achterdocht, en kon de uiteindelijke schade – ongeveer een miljard dollar – worden beperkt.

Zou de directeur van De Nederlandsche Bank zijn geschrokken van de geslaagde kraak op zijn collega’s in het exotische Dhaka? En zou onze minister van Financiën zich hebben afgevraagd of clubs als de DNB nog wel in staat zijn om de juiste mensen aan te trekken om dergelijke aanvallen af te slaan? Wat vast staat, is dat het stelen van goudstaven tegenwoordig in elk geval niet meer tot de core business van het hedendaagse dievengilde behoort. Wellicht meteen ook de reden dat DNB recentelijk een stapel goud uit de Verenigde Staten heeft teruggehaald. Het getuigt in elk geval van een groot vertrouwen in het eigen beveiligingssysteem.

Wat het werven van het juiste personeel betreft, zal de bank echter verder moeten kijken dan het beloningsbeleid alleen. Want in the end is de op wantrouwen gebaseerde omgeving van semi-ambtenaren met een Balkende-norm niet de place to be voor de gewenste briljante developers. Die willen flexibele werktijden, op vakantie als men daar behoefte aan heeft en salaristechnisch kunnen wedijveren met vakgenoten elders ter wereld.

Dat geldt ook voor andere getalenteerde millennials, die vooral worden geprikkeld door zachte werkvariabelen, waaronder vertrouwen, inspiratie en een leuke werkplek. Bedrijven die vandaag de dag nog steeds zijn georganiseerd op basis van prikklokken en in steen gehouwen arbeidsvoorwaarden en salarisschalen leggen het daarbij al snel af. Een besef dat in menige directiekamer echter nog moet landen.

Ministeries, grote instituten en bedrijven in ons land zullen dan ook echt aan de bak moeten, willen ze een aantrekkelijke en inspirerende werkgever blijven of worden en de digitale slag niet missen. Want cybercrime is allang niet meer een issue voor de bankensector alleen. En voor hackers is Bangladesh net zo ver weg als elk andere willekeurige plek op onze aardbol. Welcome in a digitale age, welkom in 2016.

*) Deze column werd eerder gepubliceerd in het meinummer van Emerce magazine (#149)

Deel dit bericht

1 Reactie

john

In dit bericht wordt verondersteld dat geld een belangrijke (zo niet belangrikste) drijfveer is voor goede mensen in de IT beveiliging. Dat is toch niet helemaal correct. Een rigide burocratische organisatie is wel een belemmering, maar het gaat niet allemaal om geld en privileges. De auteur van dit stuk zou er goed aan doen zijn eigen ideeen daaromtrend niet direct op alle anderen te projecteren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond