-

Jonge marketeers leven nog vaak in het stenen tijdperk

De technologische ontwikkelingen gaan vandaag razend snel. De inbreng van nieuwe softwaresystemen en IT is vaak zó revolutionair, dat hele bedrijfsprocessen (productie, distributie, sales) brutaal door elkaar worden geschud. Dat is net zo in marketing. Nieuwe technologische concepten tekenen totaal nieuwe perspectieven en mogelijkheden uit. Het is dan ook verbazingwekkend dat vele jonge marketeers vandaag nog in het stenen tijdperk lijken te zitten.

Relevante en actuele kennis van het eigen vakgebied is vandaag meer dan ooit het fundament om succesvol te zijn in je job. Het gaat erom dat je je als medewerker engageert om de nieuwste tools in je branche te ontdekken, te evalueren en desnoods ook vakkundig in te zetten. Dat kost tijd, maar het loont de moeite. En dan bedoel ik niet enkel voor je werkgever, maar vooral voor jezelf.

Zeker in Nederland is het in dit opzicht echter huilen met de pet op. Ik zie vaak startende marketeers in hun curriculum vitae met trots meerdere bachelor- en mastertitels presenteren. Als ik hen echter met enkele nieuwe inzichten in de marketing confronteer (zoals bijvoorbeeld content en inbound marketing, website optimalisation, SEO, marketing analytics, CRM & database marketing, paid advertising & retargeting, marketing automation, …), merk ik al te vaak dat de frisse jongelui hier onvoldoende kennis van hebben.

Met andere woorden: veel startende marketeers weten absoluut niet waar het in de marketingwereld van vandaag écht om draait. Ze lijken nog in het stenen tijdperk te zitten. Gewoon omdat hun docenten en de ‘marketing goeroes’ waarmee ze tijdens hun studies in contact zijn gekomen, helemaal geen recente kennis hebben opgestoken. Of omdat ze zelf nauwelijks inspanningen hebben gedaan om nieuwe blogs te lezen of seminars te volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en systemen.

Bedrijven investeren te weinig in marketing

Deze vaststelling geldt bovendien ook voor gevestigde marketeers bij gevestigde bedrijven. Ze zijn vaak plat getreden paadjes blijven bewandelen, hebben oude vaatjes open getrokken en hebben er nooit bij stilgestaan dat de wereld om hen heen er vandaag helemaal anders uitziet dan toen ze hun eerste marketingcampagne opzetten.

Ik vind deze situatie op z’n zachtst gesteld alarmerend. Zeker als ik ze vergelijk met die in veel beëdigde beroepsgroepen (accountants, dokters-chirurgen, piloten) waar wél een systeem is ingebouwd waarbij de vaklui hun educatie tijdens hun loopbaan bijschaven.

Kennelijk gaan de meeste marketeers er vandaag vanuit dat die noodzaak om nieuwe innovatieve ideeën op te doen voor hen toch niet echt hoeft. Of zijn ze écht gewoon onbekend met de enorme revolutie die in de wereld van de marketing aan de gang is? Als ik de cv’s bekijk die ik de afgelopen drie jaar kreeg toegestuurd, stel ik vast dat 90 procent van de kandidaten-marketeers nauwelijks tot geen inspanningen gedaan had om te investeren in zichzelf.

Daarmee bedoel ik: geen kennis hebben verworven over technologische ontwikkelingen, geen vakopleidingen hebben gevolgd en niet op de hoogte zijn van invloedrijke marketing blogs en social media influencers. Veel van hen hebben ook niet of nauwelijks gehoord van toonaangevende marketingbedrijven als Hubspot, Marketo of Moz, om er maar een paar te noemen. Een pijnlijke vaststelling.

Uiteraard treft niet enkel de marketeer zelf schuld. Bedrijven investeren ook veel te weinig in hun marketingafdeling. Vaak wordt dit afgeschilderd als ‘kosten die té zwaar wegen op de rentabiliteit van de jaarcijfers’. Niets is echter een grotere misvatting. Wat is immers het rendement van werknemers die jaren aan één stuk op hun stek blijven zitten, zich helemaal niet bijscholen en op termijn ook hopeloos achterop gaan hinken? Een bedrijf dat op zo’n marketingafdeling moet rekenen, prijst zichzelf in de komende jaren helemaal uit de markt.

Doelbewust bouwen aan permanente educatie

Ik wil daarom één belangrijke tip geven aan marketing managers: bouw doelbewust aan een dynamisch team door actief te investeren en permanente educatie. Zorg dat je de best in class-medewerkers aantrekt, maar zorg er vooral ook voor dat deze best in class blijven.

Dit doe je door hen seminars, congressen en opleidingen te laten volgen. Door ervoor te zorgen dat ze elke week een paar (bij voorkeur internationale) marketing blogs of e-books lezen, zodat ze weten wat er leeft op de markt. Je kunt hen ook zelf blogs laten schrijven over actuele thema’s in hun eigen vakgebied. Zo gaan ze actief met de nieuw verworven kennis aan de slag, waardoor die beter blijft hangen. Waarom laat je hen over die nieuwe inzichten trouwens geen presentatie geven aan de rest van de collega’s? Zo raakt je organisatie doordrongen van kennis.

Een ‘met kennis doordrongen bedrijfscultuur’ implementeren, dat moet wat mij betreft de ambitie zijn van elke ondernemer of elke marketing manager. Dit kost geld en moeite. Maar, zoals veel verstandige mensen al vóór mij hebben gezegd: if you think education is expensive, try ignorance.

Deel dit bericht

5 Reacties

Paul Hassels Monning

Even pijnlijk als raak geformuleerd, Mark. En erg herkenbaar. De vraag is wat mij betreft of dit ook niet de meer senior marketeers en salesprofessionals betreft. Werk aan de educatie-winkel kortom.

Hopelijk helpt je blogpost als wake-up call voor commercieel professionals die hun vak, hun bedrijf en toekomst serieus nemen.

Rick

Je hebt helemaal gelijk Mark. Maar het probleem ligt ook zeker bij de hogescholen en universiteiten. Ik ben in 2012 afgestudeerd en al mijn lesmateriaal draaide in principe om slechts 2 “goeroes” Branson en Kotler.

Volgens mij is Kotler al minstens tientallen jaren niet meer relevant. Maar zolang vastgehouden wordt aan: “Leer Philip Kotler uit je hoofd, en je hebt een groot deel van de opleiding doorlopen!” zal het niet beter worden.

Jan Courtheyn

Spijtig genoeg heb je gelijk. Op de universiteiten en hogescholen spreken ze nog van Direct Mailings en Listbrokers als het walhalla maar zaken zoals Affiliate Marketing, Real-Time-Bidding, etc zijn nog zo ongekend terwijl dit de zaken zijn die relevant worden of al zijn.

Ik ben volledig akkoord dat “Kotler” voorbijgestreefd is en niet meer als de marketingbijbel aanzien mag worden. Mij lijkt het meer aangewezen dat jonge personen/marketeers die helemaal up-to-date zijn op vlak van marketing trends vaker als spreker naar voren dienen te komen op deze universiteiten en hogescholen.

Erik Hooijer

Als full-time student en parttime online marketeer kan ik beamen wat je zegt. Veel marketingstudenten verdiepen zich niet verder dan wat hen op school wordt geleerd. Maar er is zoveel meer. Nu nog de docenten zover krijgen dat ze vakexperts aan het woord laten over zaken als inbound marketing, marketing automation etc. Ik zou zeggen dat bijvoorbeeld een inbound certification zoals die van HubSpot, een goede aanvulling is op het CV van deze studenten.

Over hoe marketingonderwijs soms wel geschiedenisles lijkt, hield ik vorig jaar dit interview met Gerard Duursma, voormalig marketingdocent: http://www.one4marketing.nl/blog/bid/183767/Interview-Marketingonderwijs-lijkt-soms-wel-geschiedenisles

MJ Specken-Hofland

Docent HRO studie HBO autotechniek laat 2e jaars bloggen en linkedin profiel aanmaken, maar of studenten zich bewust zijn van noodzaak/voordelen voor toekomstige werkgever voor inbound marketing, SEO, enz.? De interesse moet toch bij de 21e eeuwer zijn of gekweekt worden door juiste zakelijke dienstverlener.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond