10 jaar Open Course Ware TU Delft

Vandaag precies 10 jaar geleden startte de TU Delft met OpenCourseWare: het gratis ter beschikking stellen van haar onderwijsmateriaal voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Inmiddels zijn dictaten, boeken, oude toetsen en video-opnames van ruim 200 cursussen te vinden op ocw.tudelft.nl. 1,6 Miljoen mensen hebben de website sinds de start bezocht. De meeste bezoekers komen uit Nederland, de VS en India.
Verrijking
De TU Delft participeert in open acces omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen toegang heeft tot onderwijsmateriaal van hoge kwaliteit. Naast die ideologische insteek, brengt het de TU Delft ook veel. Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft, was een van de drijvende krachten achter de participatie van de TU Delft in OpenCourseWare (OCW) en was van 2011 tot 2013 voorzitter van het internationale OpenCourseWare Consortium (nu Open Education Consortium): “We zien dat docenten het materiaal dat ze ontwikkelen ook gebruiken in hun onderwijs op de campus. Ze krijgen bovendien feedback uit de hele wereld, wat ze niet alleen nieuw materiaal voor het onderwijs oplevert, maar vaak ook een nieuwe visie over wat ze in hun onderwijs zouden kunnen doen. Daarnaast zie je dat, vooral internationale, studenten die zich voorbereiden op een studie het materiaal gebruiken om zicht te krijgen op het niveau van het onderwijs in Delft. Daardoor kunnen ze een betere keuze maken en zijn beter voorbereid. Hetzelfde geldt voor promovendi die zich internationaal oriënteren.”
Vietnam
Het OCW-materiaal wordt gepubliceerd onder een ‘creative commons’ licentie, een universele standaard om aan te geven onder welke voorwaarden materiaal gebruikt mag worden door derden. Het open onderwijsmateriaal van de TU Delft mag vrijwel altijd vrij (her)gebruikt worden voor niet-commerciële doelen. Dat geldt ook voor het onderwijsmateriaal in de gratis online cursussen (MOOC’s). Recent heeft een Vietnamese non-profit organisatie, KienHoc, bijvoorbeeld materiaal van de MOOC’s Framing en van Data Analysis to the Max, dat de TU Delft beschikbaar heeft gesteld als OpenCourseWare, vertaald en aangepast voor hun doelgroep, voor wie de Engelse taal een drempel is. Op die manier wordt een groter publiek bereikt, dat anders weinig toegang heeft tot hoogwaardig onderwijs.
Onderwijs is meer dan het materiaal
“In de begintijd van OpenCourseWare maakten sommige instellingen zich zorgen dat ze zichtzelf overbodig zouden maken als ze hun onderwijsmateriaal gratis zouden delen”, vertelt Anka Mulder. ”Inmiddels zien ze dat dat niet zo is. Onderwijs is meer dan de materialen. Het is ook interactie met de docent, practica, ontmoetingen met medestudenten en het diploma. Dat geldt ook voor de MOOC’s: ook daar gaat het om de leerervaring, de opbouw van de cursus, begeleiding, interactie en het certificaat dat studenten kunnen behalen.”
Transforming Education through Open Approaches
De TU Delft was al vroeg actief op het gebied van Open Education en is nog steeds een van de voorlopers binnen het internationale Open Course Ware Consortium. Mede daarom vindt van 24-26 april volgend jaar het jaarlijkse OE Global conference van het Open Education Consortium plaats bij de TU Delft, met als thema Transforming Education through Open Approaches.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.