Industry Wire

Geplaatst door T-Mobile

Ben en KNGF Geleidehonden maken smartphonegebruikers bewust van ‘tijdelijke blindheid’ in het verkeer

Afgeleid raken door je smartphone in het verkeer zorgt ervoor dat er ‘inattentional blindness’ optreedt; een onbewuste, tijdelijke blindheid voor je omgeving. Deze onbedoelde blindheid zorgt ervoor dat steeds meer voetgangers niet zien wat er om hen heen gebeurt en daardoor zichzelf en anderen in gevaar brengen. Ben en KNGF Geleidehonden slaan de handen ineen om mensen bewust te maken van dit fenomeen en roepen op: BennieBlind.
In de campagnevideo van Ben staat geen blindengeleidehond, maar ‘afgeleidehond’ Bennie centraal. Een speciale geleidehond voor zijn totaal afgeleide baasje. Een grappige vondst met een serieuze ondertoon, om vooral voetgangers bewust te maken van hun smartphonegebruik in het verkeer.
KNGF Geleidehonden
KNGF Geleidehonden zag direct heil in een samenwerking met Ben omdat ook mensen met een visuele beperking veel hinder ondervinden van smartphones in het verkeer.
Monique Velten van KNGF Geleidehonden: ‘Wij zijn deze samenwerking aangegaan omdat het een maatschappelijk probleem is waar ook onze doelgroep mee te maken heeft. Blinde en zeer slechtziende mensen kunnen niet anticiperen op iemand die is afgeleid door zijn smartphone. Ook de speciaal getrainde geleidehonden kunnen moeilijk rekening houden met deze onvoorspelbare obstakels. We trainen natuurlijk geen ‘afgeleidehonden’, dat is de knipoog in de campagne. Het zou wat zijn als dat echt nodig is. Het is ontzettend belangrijk dat je zelf bewust bent van je omgeving als je je in het verkeer begeeft. Ga er niet vanuit dat anderen wel op jou letten, want soms kunnen ze dat gewoon niet.”
Lespakket voor basisscholen
Voor Ben is BennieBlind een toevoeging aan een reeks campagnes die mensen laat stilstaan bij hun veelvuldige smartphonegebruik. Aan tafel, in gezelschap, en nu logischerwijs ook in het verkeer. Vanuit het oogpunt ‘jong geleerd is oud gedaan’, wordt er een lespakket voor groep 7/8 van de basisschool beschikbaar gesteld.
“Ben voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij dit onderwerp en pakt dit op een Ben-eigen manier aan”, zegt Kaspar van den Berg van Ben. “Je smartphone is niet het belangrijkste in je leven, al helemaal niet in het verkeer. Dat willen we vooral jongeren met hun eerste smartphone en hun ouders meegeven. Daarom besteden we in het BennieBlind-lespakket aandacht aan ‘onbedoelde blindheid’ met informatie, discussiepunten en een klassenspel.”
###########
 
Over T-Mobile Nederland
Met 3,7 miljoen gebruikers is T-Mobile Nederland, onderdeel van Deutsche Telekom, één van de grootste aanbieders van telecommunicatie voor consumenten en zakelijke klanten. T-Mobile biedt klanten op eenvoudige en aantrekkelijke wijze toegang tot telecommunicatiediensten en is vooruitstrevend op het gebied van mobiel internet. T-Mobile Nederland voert de merken T-Mobile, Ben en KNIPPR. Het netwerk van T-Mobile is in 2016 en 2017 door P3 uitgeroepen tot het als best geteste netwerk van Nederland.
KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet KNGF Geleidehonden tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht