Industry Wire

Geplaatst door Universiteit Twente

3D-kaarten maken met een rugzak

In geval van nood moet actuele informatie over de binnenkant van gebouwen direct beschikbaar zijn voor hulpverleners. UT-onderzoeker Samer Karam ontwikkelde een mobilemappingsysteem (de ITC-Backpack) dat binnen enkele minuten het interieur van gebouwen in kaart kan brengen.

Veel grote openbare gebouwen kunnen behoorlijk complex zijn om nauwkeurig in kaart te brengen. Plattegronden (2D-kaarten) geven alleen de belangrijkste informatie weer en kunnen in complexe gebouwen een warboel worden. Ze zijn dan al snel moeilijk te lezen. Tot overmaat van ramp zijn deze kaarten na elke verbouwing of renovatie verouderd. In geval van nood is het belangrijk om in één oogopslag de huidige situatie te begrijpen. Indoor 3D-kaarten kunnen de oplossing zijn.

De verspreiding van COVID-19 heeft het bewustzijn over het belang van 3D-kartering van binnenruimtes vergroot. Digitale kaarten van binnenruimtes kunnen helpen om afstand te bewaren, virtueel toerisme mogelijk te maken en beslissingen te nemen over onroerend goed zonder dat daarvoor iemand fysiek naar de locatie moet.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht