Data Frank Energie: Met slimme aansturing laden auto’s automatisch vaak op na 21.00 uur

Amsterdam, 1 mei 2025 – De Rijksoverheid vraagt huishoudens om tussen 16.00 en 21.00 uur hun stroomverbruik te beperken. Dat is nodig vanwege netcongestie: de files op het stroomnet. Het opladen van elektrische auto’s kost veel energie en belast het stroomnet vooral tijdens piekuren. Uit data van Frank Energie uit april blijkt dat dit anders kan. Met slim laden en een dynamisch contract worden auto’s vooral na 21.00 uur geladen. Zelfs als ze in de piekuren aan de stekker gaan. Zo helpt Frank Energie huishoudens om het stroomnet te verlichten en tegelijkertijd geld te besparen op hun energierekening.
Wie wil wassen, de vaatwasser aanzet of de elektrische auto oplaadt, wordt door de overheid gevraagd dat niet tussen 16.00 en 21.00 uur te doen. Dit komt doordat er steeds vaker congestie op het stroomnet ontstaat. Op zonnige dagen is er midden op de dag een overschot aan zonnestroom. In de avond piekt juist de vraag, onder andere doordat elektrische auto’s massaal aan de lader gaan. Die onbalans leidt tot netcongestie: het stroomnet kan het aanbod of de vraag niet aan.
Met een dynamisch energiecontract is stroom duurder tijdens de piekuren waarin er veel vraag is. Op momenten dat er een overschot is, is de stroom goedkoper of krijg je zelfs geld om stroom te gebruiken. Frank Energie helpt klanten met een elektrische auto of thuisbatterij om daar slim op in te spelen.
Slim laden met dynamische tarieven
“De meeste auto’s gaan rond 17.00 uur aan de stekker”, zegt Luuk Verbeek, product owner smart services bij Frank Energie. “Zonder slimme aansturing start het laden direct. Terwijl dat vaak prima op een ander tijdstip kan. Dan belast je het net onnodig.” Bij Frank Energie geven gebruikers via de app aan wanneer ze willen vertrekken. Frank Energie bepaalt dan automatisch de meest economische laadmomenten. Daarbij wordt gekeken naar de uurprijzen van het dynamische contract en andere energiemarkten.
“De blauwe en grijze lijn in de grafiek laten de geladen kilowatturen zien. De blauwe lijn is met slimme sturing en een dynamisch contract. De grijze lijn is ook met dynamisch contract, maar zonder slimme sturing. De gele lijn is de dynamische prijs per kWh stroom”, vervolgt Luuk. “Pieken in de blauwe lijn zijn ladingen van andere energiemarkten. Dat levert meer geld op voor de klant.” Ook klanten zonder slimme lader of EV laden steeds bewuster, blijkt uit de data. “Op zonnige zondagen zie je al dat beide klantgroepen netbewust laden”, zegt Luuk. “Dat is goed voor het net én de portemonnee van dynamische klanten.”
Volgens Frank Energie zijn besparingen tot 25% haalbaar bij het gebruik van de slimme laadfunctie. Dat is ten opzichte van een dynamisch contract zonder sturing. Als je vergelijkt met andere laadmogelijkheden worden veel hogere besparingen verwacht. Frank Energie stuurt inmiddels 219 automodellen aan, met Tesla als koploper (26%), gevolgd door Volkswagen (12%) en BMW (11%). Die auto’s zijn verspreid over heel Nederland.
Dynamisch loont voor alle huishoudens
Ook voor huishoudens zonder elektrische auto loont slim verbruik. Via de app van Frank Energie zijn de uurprijzen inzichtelijk, zodat gebruikers eenvoudig hun verbruik kunnen plannen – en het net helpen ontlasten. “Onze klanten zonder elektrische auto besparen gemiddeld 10% door verbruik te verschuiven”, zegt Thomas Hulshof van Frank Energie. “De overheid zou de adoptie van dynamische contracten kunnen stimuleren. Vrijwel alle leveranciers bieden ze inmiddels aan.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.