Industry Wire

Geplaatst door Crowdfundmarkt

Publicatie rapport Crowdfinance 2015

Crowdfinance is crowdfunding met financieel rendement in de vorm van leningen of aandelen. Uit een rapport van vergelijkingswebsite Crowdfundmarkt blijkt dat crowdfinance serieuze vormen aanneemt in Nederland. In 2015 is de markt van crowdfundingleningen en -aandelen gegroeid naar 98 miljoen euro verdeeld over 730 projecten.

Rendementen nemen toe
Volgens Crowdfundmarkt is de gemiddelde projectomvang 134.000 euro en komt het gemiddelde aangeboden rendement op een crowdfundinglening uit op 7,15%. “In de loop van 2015 zijn de rendementen op leningen duidelijk toegenomen” aldus Jeroen van der Beek van Crowdfundmarkt. “Dit kan komen door toegenomen concurrentie tussen de projecten en/of platformen of door meer risicovolle projecten op de markt aan het einde van het jaar”.

Noordelijke provincies zuinig
Opvallend is dat in de noordelijke provincies gemiddeld lagere rendementen aangeboden worden dan in de rest van Nederland. Meer dan de helft van alle crowdfundingprojecten bevinden zich in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Horeca populair
Horeca is met bijna 19% van alle projecten een populaire branche die gebruik maakt van crowdfunding. Frank van der Linden van Crowdfundmarkt: “In omvang zijn Horeca projecten relatief klein. We zien dat projecten in de branches Gezondheid en Energie & duurzaamheid de grootste bedragen ophalen”. Een investering in de branches Vastgoed en Energie & duurzaamheid levert gemiddeld een laag rendement op. “Doorgaans bieden projecten in deze branches meer zekerheden in de vorm van subsidie of onderpand. Hierdoor wordt de risico’s lager ingeschat en worden er lagere rendement geboden” aldus Van der Linden.

De ondernemers
Ondernemers die crowdfunding inzetten als financieringsvorm doen dit veelal vanuit een Besloten vennootschap (46,5%), zijn Start-up (47,4%) en investeren in Bedrijfsmiddelen (43,7%). Projecten aangeboden door een Eenmanszaak of een Start-up zijn relatief klein. “Deze ondernemingen hebben vaak nog geen voldoende kasstromen om grote leningen aan te gaan en af te lossen” aldus Van der Beek.

Next steps Crowdfundmarkt
Ook in 2016 zullen investeerders in crowdfunding bij Crowdfundmarkt centraal staan. De portefeuillefunctie van Crowdfundmarkt wordt uitgebreid, zodat een investeerder in detail inzicht krijgt in zijn of haar ‘mandje’ van investeringen, inclusief integraal rendement en verwachte uitbetalingen. Tevens zullen zij meer diensten gaan aanbieden op het gebied van crowdfundingdata.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht