82% Nederlandse IT-organisaties heeft achterstand in applicatie ontwikkeling

Rotterdam, 2 februari 2015 – Volgens onderzoek van Mendix, expert in rapid app development, heeft 82 procent van de IT-organisaties te maken met een achterstand in applicatie ontwikkelprojecten. Daarvan is 89 procent jaar op jaar niet in staat om die achterstand in te halen. Dit blijkt uit het onderzoek in Noord-Amerika en Europa onder 470 IT- en business professionals. Het onderzoek toont tevens aan dat bijna driekwart van de IT-organisaties het applicatie ontwikkelproject niet altijd tot een succesvol einde brengt. Zij hebben moeite applicaties tijdig op te leveren, binnen het budget te blijven, te voldoen aan business requirements en het genereren van aantoonbare bedrijfswaarde. Mendix concludeert dat er sprake is van een ‘application delivery gap’.
Nederland heeft in vergelijking met Noord-Amerika en de rest van Europa meer moeite met consistentie in het opleveren van een applicatie ontwikkelproject. Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlandse organisaties weleens te laat oplevert, ten opzichte van een gemiddelde van 67 procent. Driekwart (74%) van de Nederlandse organisaties voldoet niet altijd aan gestelde business requirements en heeft moeite aantoonbare bedrijfswaarde te genereren. Nederlandse IT-organisaties leveren wel meer projecten op. 38 procent van de ondervraagden geeft aan jaarlijks tussen de 11 en 20 projecten op te leveren. Vergeleken met de andere landen (20,5%) doet Nederland het op dit vlak juist heel goed.
3 succesfactoren
In het onderzoek komen drie factoren naar voren waar organisaties die succesvol applicaties opleveren aan voldoen. De factoren die leiden tot tijdig opleveren, binnen het budget blijven, voldoen aan business requirements en aantoonbare toegevoegde waarde genereren, zijn als volgt:
- Implementeer een applicatiestrategie – organisaties die methoden hebben geïmplementeerd zoals Gartner’s Pace-Layered Application Strategy, scoorden beter;
- Betrek de business – organisaties waarin IT en de business nauw samenwerken en citizen developers inzetten scoorden significant hoger;
- Moderniseer de ontwikkelomgeving – organisaties zijn succesvoller als ze beschikken over een geavanceerde, geïntegreerde ontwikkelomgeving. Dit maakt het delen van prototypes voor de feedback van de eindgebruikers makkelijker.
“De urgentie om de ‘application delivery gap’ te overbruggen is hoog. Veel organisaties hebben te maken met een groeiende markt en druk van concurrentie”, aldus Derek Roos, CEO en medeoprichter van Mendix. “De noodzaak om in een veel sneller tempo te innoveren, zal dus alleen maar toenemen. Dit legt extra druk op de reeds gespannen IT-teams om meer en sneller op te leveren, zonder extra middelen. Echter, organisaties zonder de juiste ontwikkelomgevingen zullen steeds verder achterop raken. Het is van belang dat deze omgevingen een snelle, iteratieve en collaboratieve ontwikkelcycli ondersteunen.”
Gratis online assessment voor inzicht in delivery gap
Mendix heeft een online assessment ontwikkeld waarmee organisaties hun eigen ‘delivery gap’ in kaart kunnen brengen en deze real time af kunnen zetten tegen vergelijkbare organisaties. Deze gratis benchmark-app is beschikbaar op: www.Mendix.com/AppChasm
Het volledige onderzoeksrapport ‘The App Delivery Chasm’ is te downloaden op: www.Mendix.com/AppChasmReport
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.