Accenture-onderzoek: COVID-19 zorgt voor nieuwe innovatiegolf in consumentensectoren

Amsterdam, 13 april 2021 – De COVID-19-pandemie heeft de manier veranderd waarop mensen leven, werken en met elkaar omgaan. Het virus heeft de vraag naar innovatie versneld. Retailers, producenten van consumentengoederen en reisorganisaties stappen over van reageren op de crisis naar het heruitvinden van producten en diensten. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek van Accenture (NYSE: ACN).
Na een jaar van lockdowns geeft 95 procent van de onderzoeksrespondenten aan dat ze tenminste één permanente verandering hebben doorgevoerd in hun levensstijl. Thuiswerken, nieuwe reispatronen en een toename van lokale bestedingen ,dwingen sectoren om opnieuw na te denken over hoe ze kunnen voldoen aan de behoeften van de consument ná de pandemie. Het onderzoek onder meer dan 9.650 mensen in 19 landen ondersteunt eerdere bevindingen van Accenture dat veel gedragsveranderingen mogelijk van lange duur zijn.
Oliver Wright, senior managing director en hoofd van Accenture’s wereldwijde consumer goods industry group: “De neveneffecten van de pandemie zullen nog lange tijd gevoeld worden en laten duidelijk zien hoe belangrijk het is dat op consumenten gerichte bedrijven flexibel en veerkrachtig zijn en snel kunnen reageren op verandering. De pandemie brengt naast negatieve gevolgen ook kansen, zoals een nieuwe innovatiegolf. Nu bedrijven kijken naar andere manieren om te groeien, maken veel van hen al gebruik van geavanceerde analytische mogelijkheden om veranderende consumptietrends vroegtijdig in te zien en erop in te spelen.”
COVID-19 heeft geleid tot versnelde transformatie. Bedrijven transformeren tegelijkertijd verschillende onderdelen van de organisatie en helpen medewerkers met nieuwe vaardigheden in een veel korter tijdsbestek. In een normale situatie hadden ze die transformatie stapsgewijs aangepakt. Veel op consumenten gerichte bedrijven hebben hun platforms naar de cloud verplaatst, hoge kosten aangepakt en doorgebouwd aan hun veerkracht en security. Hiermee hebben ze een infrastructuur gecreëerd die gemaakt is voor innovatie en toekomstig succes.
Komst van de ‘derde locatie’
De pandemie dwong medewerkers plotseling vanuit huis te werken en veel van hen willen ook in de toekomst flexibel blijven werken. Meer dan driekwart (79 procent) van de respondenten zegt regelmatig vanaf een ‘derde locatie’ te willen werken – een locatie anders dan thuis of op kantoor. Meer dan de helft geeft aan bereid te zijn tot 100 dollar per maand bij te dragen om vanuit een café, hotel of andere plek te werken. Dat betekent dat er hier voor de horeca en winkelbranche een kans ligt om de omzetten te verhogen.
De behoefte om vanaf een ‘derde locatie’ te werken, gaat gepaard met een verandering in de houding tegenover zakenreizen. Bijna de helft van de respondenten (46 procent) geeft aan na de pandemie geen zakelijke reizen gepland te hebben, of van plan te zijn zakenreizen met de helft te verminderen. Hoelang deze voornemens standhouden, valt nog te bezien, maar de huidige houding wijst erop dat reizen in eerste instantie vooral voor vakantiedoeleinden zal zijn. Dit dwingt de reisbranche om zich aan te passen en nog efficiënter te worden om de verloren inkomsten goed te maken.
Emily Weiss, managing director en hoofd van Accenture’s wereldwijde travel industry group: “De pandemie heeft een ‘creatief pragmatisme’ teweeggebracht, met name onder reis- en horeca-organisaties die op zoek zijn naar extra inkomsten tijdens de crisis. Sommige hotels hebben kamers omgetoverd tot pop-uprestaurants en andere experimenteerden met het aanbieden van tijdelijke kantoorruimte aan klanten die behoeften hadden aan een ‘derde locatie’. Hoewel er dus al wel in kleine mate geëxperimenteerd is met innovatie, is het belangrijk dat bedrijven deze nieuwe diensten opschalen en inspelen op de vernieuwde focus van reizigers op hun gezondheid en welzijn. Bijvoorbeeld door de cloud te gebruiken om volledig contactloze interacties mogelijk te maken.”
Verschuivingen in consumentengedrag zijn blijvertjes
Niet alleen denken mensen dat hun werkgedrag en reisplannen waarschijnlijk permanent veranderd zijn, veel denken ook dat hun winkelgewoonten op de lange termijn zijn veranderd. Het nieuwe onderzoek ondersteunt eerdere bevindingen van Accenture dat de enorme stijging in e-commerce waarschijnlijk blijvend is, of nog meer toeneemt. Zo is het aantal online aankopen met betrekking tot producten als voeding, interieur, mode en luxegoederen onder e-commercegebruikers die voor de pandemie weinig online winkelden, gestegen met 343 procent.
Jill Standish, senior managing director en hoofd van Accenture’s wereldwijde retail industry group: “Toonaangevende retailers pasten zich snel aan aan de toename in e-commerce en gebruiken technologie om klanten op nieuwe manieren te bedienen. Veel geïmplementeerde disruptieve technologieën, zoals augmented reality voor het recreëren van de fysieke-winkelervaring, helpen consumenten om bijvoorbeeld een kamer vol meubilair of een outfit beter te visualiseren. Andere retailers toverden gesloten winkels om in lokale distributiecentra met picking- en packing-technologie. Ook in een wereld na de pandemie moeten bedrijven consumenten blijven tegemoetkomen met zaken als snelle levering en moeten ze bewuster omgaan met de investeringen die ze doen in hun mensen, toeleveringsketens, fysieke winkels en digitale kanalen om te kunnen groeien.”
###
Over het onderzoek
Accenture’s COVID-19 Consumer Research volgt de veranderende houdingen, het veranderende gedrag en de veranderende gewoonten van consumenten wereldwijd terwijl zij zich aanpassen aan een nieuw normaal te midden van de virusuitbraak. De laatste fasen van dit onderzoek werden tussen 28 november – 10 december 2020 en tussen 25 februari – 5 maart 2021 voltooid. Aan die fasen deden respectievelijk 12.487 en 9.653 consumenten mee, afkomstig uit 19 landen verdeeld over 5 continenten: Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Rusland, Saudi-Arabië, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, De Verenigde Staten, Zweden, Zwitserland en Zuid-Korea.
Over Accenture
Accenture is een wereldwijd bedrijf dat voorziet in professionele dienstverlening, met toonaangevende expertise op het gebied van digital, cloud en security. Met een combinatie van unieke ervaring en gespecialiseerde mogelijkheden in meer dan veertig sectoren, bieden we diensten op het vlak van strategie en consulting, technologie en interactieve en operationele dienstverlening. Al deze diensten worden ondersteund door ’s werelds grootste netwerk van Advanced Technology- en Intelligent Operations-centra. Onze 537.000 medewerkers komen elke dag tegemoet aan de belofte van technologie en menselijke vindingrijkheid – en bedienen klanten in meer dan 120 landen. We omarmen de kracht van verandering om waarde en gedeeld succes te creëren voor onze klanten, werknemers, aandeelhouders, partners en gemeenschappen. Meer informatie is te vinden op www.accenture.com.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.