Industry Wire

Geplaatst door Apple

Apple introduceert krachtige nieuwe features voor privacy en veiligheid

CUPERTINO, CALIFORNIË, 5 juni 2023 — Apple heeft vandaag de nieuwste innovaties op het gebied van privacy en veiligheid aangekondigd, waaronder belangrijke updates voor de privémodus van Safari, Communicatieveiligheid en de Isolatiemodus. Ook is de privacy in apps verbeterd. Daarnaast heeft Apple nieuwe features geïntroduceerd die helemaal rondom privacy zijn ontworpen, namelijk ‘Check in’, NameDrop en ‘Live Voicemail’. Deze vernieuwingen komen voort uit de overtuiging dat privacy een fundamenteel mensenrecht is en dat effectieve privacy alleen het gevolg kan zijn van een strenge beveiliging.

“Wanneer we een nieuw product of nieuwe feature ontwerpen, staat privacy daarbij centraal,” aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Als het gaat om hun gegevens, willen we onze gebruikers graag de volledige regie in handen geven met toonaangevende privacyfeatures en de beste gegevensbeveiliging ter wereld. Dit dragen we uit met diverse features op onze platforms, zoals belangrijke updates voor de privémodus van Safari en een uitbreiding van de Isolatiemodus.”

Dankzij privacyfeatures krijg je meer controle over je gegevens

Belangrijke updates voor de privémodus van Safari
Al lang voordat andere browsers ermee kwamen, had Safari een privémodus. Dit jaar zorgt een belangrijke update dat je tijdens het surfen nog beter beschermd bent tegen trackers en mensen die mogelijk toegang hebben tot je device. Dankzij geavanceerde bescherming tegen tracking en fingerprinting maken websites zelfs met de nieuwste technieken geen schijn van kans als ze je device willen tracken of identificeren. De Privémodus wordt voortaan vergrendeld wanneer je deze niet gebruikt, zodat je tabbladen open kunt laten staan als je even niet in de buurt van je device bent.

Verbeterde privacy bij toegang tot foto’s
Met een nieuwe ingebedde fotokiezer kun je nu zelf bepalen welke foto’s je met apps deelt. De rest van je bibliotheek blijft dan privé. Als apps toegang vragen tot je hele fotobibliotheek, krijg je meer informatie te zien over wat je precies gaat delen. Ook word je regelmatig aan je keuzes herinnerd.

Bescherming tegen linktracking in Berichten, Mail en de privémodus van Safari
Sommige websites voegen extra informatie toe aan hun url’s om gebruikers op andere websites te kunnen volgen. Voortaan wordt deze informatie verwijderd uit links die je deelt in Berichten en Mail, terwijl de links zelf gewoon blijven werken. In de privémodus van Safari wordt deze informatie ook weggehaald uit links.

Meer privacy in apps
Dankzij nieuwe tools krijgen ontwikkelaars meer inzicht in de manier waarop gebruikte SDK’s (software development kits) van derden met gegevens omgaan. Zodoende kunnen ze betrouwbaardere privacylabels voor hun apps maken. Deze veranderingen vergroten ook de integriteit van de softwareketen, omdat SDK’s van derden worden voorzien van een digitale handtekening als extra beschermingslaag tegen misbruik.

Features ontworpen met het oog op veiligheid

Communicatieveiligheid
Communicatieveiligheid is ontworpen om kinderen te waarschuwen als ze in Berichten foto’s ontvangen of sturen die mogelijk naaktheid bevatten. Voortaan worden niet alleen foto’s maar ook video’s afgeschermd met deze feature. Een nieuwe API helpt ontwikkelaars Communicatieveiligheid rechtstreeks in hun apps te integreren. Verder beschermt deze feature kinderen zowel wanneer ze iets versturen of ontvangen via AirDrop of een FaceTime-videobericht, als wanneer ze een poster van een contact ontvangen in de Telefoon-app of content versturen met de fotokiezer. Alle beeldverwerking voor Communicatieveiligheid gebeurt rechtstreeks op het device. Daardoor heeft niemand anders toegang tot de content, ook Apple niet. De waarschuwingen worden ingeschakeld voor kinderaccounts in een ‘Delen met gezin’-abonnement en kunnen worden uitgeschakeld door een ouder.

Waarschuwing gevoelig materiaal
Deze feature voorkomt dat volwassenen ongewenste naaktfoto’s of -video’s te zien krijgen via Berichten, AirDrop, een FaceTime-videobericht of de Telefoon-app wanneer ze een poster van een contact ontvangen. Allemaal met dezelfde privacytechnologie waarop ook Communicatieveiligheid is gebaseerd. De feature is optioneel en kan worden ingeschakeld onder ‘Privacy en beveiliging’ in Instellingen. Net als bij Communicatieveiligheid gebeurt alle beeldverwerking rechtstreeks op het device. Daardoor heeft niemand anders toegang tot de content, ook Apple niet.

Krachtige features om gegevens te beschermen

Updates voor wachtwoorden en passkeys
Om wachtwoorden en passkeys makkelijker te delen, kun je nu een groep aanmaken. Iedereen in de groep kan dan wachtwoorden toevoegen en bijwerken, zodat ze altijd up-to-date zijn. Omdat de wachtwoorden via de iCloud-sleutelhanger worden gedeeld, is alle informatie volledig versleuteld. Codes voor eenmalige verificatie die je ontvangt in Mail, worden voortaan automatisch ingevuld in Safari, zodat je makkelijker ergens veilig kunt inloggen zonder de browser te verlaten.

Isolatiemodus
De Isolatiemodus biedt nu nog meer bescherming tegen gerichte, in opdracht ontwikkelde spyware voor mensen die vanwege wie ze zijn en wat ze doen een mogelijk doelwit zijn. Dankzij nieuwe beschermingsmiddelen wordt alles veiliger. Hierbij kun je denken aan standaarden voor draadloze verbindingen, mediaverwerking, deelstandaarden voor media, sandboxing en optimalisaties voor netwerkveiligheid. Wanneer je de Isolatiemodus inschakelt, verhoog je het beveiligingsniveau van je device en worden bepaalde features en services vrijwel geheel aan banden gelegd. Ideaal voor mensen die deze extra bescherming nodig hebben. Bovendien wordt de Isolatiemodus ook ondersteund op watchOS.

Nog meer features die helemaal rondom privacy zijn ontworpen

  • Check in is een handige manier om vrienden en familie te laten weten dat je veilig ergens bent aangekomen. Zodra je ‘Check in’ hebt aangezet, merkt de feature vanzelf wanneer je op je aangegeven bestemming arriveert. De door jou gekozen contactpersonen ontvangen dan een melding via Berichten. Als er onderweg iets onverwachts gebeurt waardoor je vertraagd wordt, vraagt ‘Check in’ of alles nog volgens plan verloopt. Reageer je niet, dan kan de feature nuttige informatie delen met gekozen contactpersonen, zoals je precieze locatie, het batterijniveau, de mobiele ontvangst en de laatste keer dat je je iPhone hebt gebruikt. ‘Check in’ zorgt niet alleen dat je indien nodig sneller hulp krijgt, de feature is ook ontworpen met privacy en veiligheid als uitgangspunt. Een voorbeeld: je bepaalt altijd zelf met wie je een ingevoerde bestemming of tijdsduur deelt. Je kunt een ‘Check in’-sessie ook op elk moment beëindigen. Gegevens die je met ‘Check in’ verstuurt, zijn van begin tot eind versleuteld en alleen zichtbaar voor een zelfgekozen familielid of vriend – niet voor Apple of iemand anders.
  • Met NameDrop, een nieuwe AirDrop-feature, kun je simpelweg jouw iPhone bij een andere houden om contactgegevens te delen met een vooraf bepaalde ontvanger. Je kunt ook kiezen welke contactgegevens je wilt delen en, belangrijker nog, welke gegevens je juist níet wilt delen. Wil je foto’s of een link delen? Dat kan op dezelfde manier. Op Apple Watch kun je NameDrop ook gebruiken door op de deelknop van ‘Mijn kaart’ in de Contacten-app te tikken. Of tik op de wijzerplaatcomplicatie ‘Mijn kaart’ en houd je Apple Watch vervolgens bij de Apple Watch van iemand anders. Net als AirDrop maken ook deze nieuwe features gebruik van een versleutelde verbinding wanneer je iets verzendt.
  • Dankzij Live Voicemail kun je nu makkelijker zien of je een telefoontje moet aannemen. Wanneer er iemand belt en een bericht achterlaat, krijg je een live transcriptie te zien zodra de beller begint te praten. Als je besluit dat je de beller wilt spreken, kun je het telefoontje op elk moment alsnog aannemen. Als je ‘Houd onbekende bellers stil’ hebt ingeschakeld, gaan onbekende nummers direct naar Live Voicemail. Je iPhone gaat dan niet over. Oproepen die door een provider als spam worden gezien, worden direct afgewezen en gaan dus niet naar Live Voicemail. Hiermee geniet je van meer gemoedsrust, omdat je weet dat je ongewenste bellers kunt negeren en geen belangrijke telefoontjes hoeft te missen. Dankzij de kracht van de Neural Engine vindt Live Voicemail helemaal op het device plaats en worden gegevens niet met Apple gedeeld.

Deze features zijn vanaf dit najaar beschikbaar als onderdeel van gratis software-updates.

Over Apple

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vijf softwareplatforms van Apple (iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht