Industry Wire

Geplaatst door Kaspersky

Cybercriminelen vallen gebruikers dagelijks aan met 400.000 nieuwe kwaadaardige bestanden – dat is 5% meer dan in 2021

Utrecht, 5 december 2022 – In 2022 ontdekten de detectiesystemen van Kaspersky gemiddeld 400.000 dagelijks verspreide kwaadaardige bestanden, dat is een groei van 5% ten opzichte van 2021. Een aantal typen dreigingen escaleerde daarbij. Zo nam het aandeel ransomware dat dagelijks werd gedetecteerd toe met 181%. Deze en andere bevindingen zijn opgenomen in het Kaspersky Security Bulletin (KSB) – een jaarlijkse reeks voorspellingen en analytische rapporten over belangrijke verschuivingen binnen de cybersecuritywereld.

De afgelopen 10 maanden werden dagelijks gemiddeld 400.000 nieuwe kwaadaardige bestanden ontdekt door de detectiesystemen van Kaspersky. Ter vergelijking: in 2021 werden dagelijks ongeveer 380.000 van deze bestanden gedetecteerd, wat een groei van 5% is. In totaal detecteerden Kaspersky’s systemen in 2022 ongeveer 122 miljoen kwaadaardige bestanden, 6 miljoen meer dan vorig jaar.

Gemiddeld dagelijks aantal schadelijke bestanden gedetecteerd door Kaspersky’s securityoplossingen van 2019 – 2022 (1 januari – 31 oktober)

De onderzoekers van Kaspersky ontdekten dat het aandeel ransomware dat dagelijks wordt aangetroffen met 181% is gestegen ten opzichte van 2021, tot 9.500 encryptiebestanden per dag. Naast andere bedreigingen ontdekten de securityoplossingen van Kaspersky ook een toename van 142% van het aandeel Downloaders – kwaadaardige programma’s die nieuwe versies van malware of ongewenste applicaties installeren op geïnfecteerde apparaten.

Windows bleef het belangrijkste doelwit van alle platforms waarop dreigingsgroepen werden verspreid. In 2022 ontdekten Kaspersky-experts gemiddeld bijna 320.000 schadelijke bestanden die Windows-apparaten aanvielen. Van alle verspreide schadelijke bestanden was 85% gericht op Windows. Windows is echter niet het enige populaire platform voor aanvallers. Ook het aandeel dagelijks verspreide schadelijke bestanden in Microsoft Office-formats verdubbelde (236% groei).

In 2022 stelden Kaspersky-experts ook een toename van 10% vast van het aandeel schadelijke bestanden die dagelijks op het Android-platform zijn gericht. Naast Windows- en Office-bestanden zijn Android-gebruikers dus ook een van de favoriete doelwitten van fraudeurs geworden. De beruchte 2022-campagnes Harly en Triada Trojan, die duizenden Android-gebruikers over de hele wereld in een hinderlaag lokten, zijn uitstekende voorbeelden van deze trend.

“Gezien de snelheid waarmee het dreigingslandschap zich uitbreidt en het aantal nieuwe apparaten dat in het dagelijks leven van gebruikers verschijnt, is het goed mogelijk dat we volgend jaar geen 400.000 kwaadaardige bestanden per dag, maar een half miljoen zullen detecteren. Nog gevaarlijker is dat, met de ontwikkeling van Malware-as-a-Service, elke beginnende fraudeur nu apparaten kan aanvallen zonder enige technische kennis van programmeren. Cybercrimineel worden is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Het is niet alleen voor grote organisaties, maar ook voor iedere gewone gebruiker essentieel om betrouwbare securityoplossingen in te zetten en zo te voorkomen dat hij het slachtoffer wordt van cybercriminelen. Kaspersky-experts zullen op hun beurt hun best doen om te beschermen tegen deze bedreigingen en gebruikers te behoeden voor verliezen, zodat hun dagelijkse online ervaring volledig veilig is,” aldus Vladimir Kuskov, hoofd anti-malware onderzoek bij Kaspersky.

Lees voor meer informatie over de groei van kwaadaardige activiteiten het volledige analytische rapport over de statistieken van het jaar op Securelist.com.

Deze bevindingen maken deel uit van Kaspersky Security Bulletin (KSB) – een jaarlijkse serie voorspellingen en analytische rapporten over belangrijke verschuivingen binnen de cybersecuritywereld. Vind hier meer informatie over andere KSB-stukken.

###
Over Kaspersky
Kaspersky, opgericht in 1997, is wereldwijd actief op het gebied van cybersecurity en digital privacy. Kaspersky’s threat intelligence en security-expertise worden voortdurend omgezet in innovatieve security-oplossingen en -diensten om bedrijven, kritieke infrastructuren, overheden en consumenten van over de hele wereld te beschermen. Het uitgebreide securityportfolio van het bedrijf omvat toonaangevende endpoint security en een aantal gespecialiseerde security-oplossingen en -diensten om geavanceerde digitale bedreigingen te bestrijden. Meer dan 400 miljoen gebruikers en 240.000 zakelijke gebruikers worden beschermd door technologieën van Kaspersky. Kijk voor meer informatie op www.kaspersky.nl.

 

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht