Industry Wire

Geplaatst door KattenRadar

David vindt wereldwijd katten terug: “Mensen zijn radeloos wanneer hun kat niet thuis komt”

Jaarlijks raken in Nederland meer dan 40.000 katten vermist. David en Tom (25) kwamen op het idee dat digitale advertenties wel eens konden helpen om vermiste katten terug te vinden. Een jaar later redden ze katten aan de andere kant van de wereld.

Niets is zo erg voor een kattenbaasje als wanneer je kat van de ene op de andere dag niet meer thuis komt. Weg, opgegaan in het niets! David Olthaar kent dat ellendige gevoel maar al te goed. Ook hij was ooit zijn huisdier kwijt. “Hoe radeloos kun je je voelen? Het neemt je hele leven over.”

Vermiste kat opsporen in het online tijdperk
Toen David op een avond een verregende noodkreet over een vermiste kat aan een lantarenpaal zag hangen, dacht hij: “Dat moet anders kunnen, dit is niet meer van deze tijd!”
Vanuit zijn werk weet David dat je digitale advertenties precies kan laten zien in dát gebied waar de hulp van buurtbewoners nodig is. Met dat idee ging hij aan de slag.

Hij kocht advertentieruimte op Facebook en Instagram voor mensen die hun kat kwijt waren. Voor elke vermissing bereikte hij 4.000 mensen in een straal van 1 km (rondom de plek waar de kat voor het laatst gezien was).

“Toen we de eerste kat terug vonden wist ik zeker dat dit meer mensen kon helpen. Samen met Tom (een goede vriend) bouwde ik een website en zo is KattenRadar begonnen.” In het eerste jaar hielpen we bij de thuiskomst van zo’n 500 vermiste katten in Nederland en België.

Wereldwijd
Inmiddels heeft KattenRadar ook de sprong over de oceaan gemaakt. Via het Engelstalige CatRadar worden er nu elke maand zo’n 600 zoekacties gestart uit bijvoorbeeld Engeland, de VS, Canada en Australië. “De nieuwste zoektocht komt zelfs uit Hawaï.”

Terugkijkend op de eerste 18 maanden
Het feit dat meer dan 60% van de aangemelde katten weer veilig thuis komt, maakt David blij. Maar ook het contact met de baasjes geeft hem veel voldoening. “Het ene moment heeft iemand een luisterend oor nodig in een emotioneel moment. Andere momenten kan ik advies geven. Laatst werd ik uitgenodigd voor een etentje als dank.”

Ondertussen krijgt David de wonderlijkste verhalen te horen. “Sommige mensen schakelen uit wanhoop een waarzegger in, anderen willen weer niet dat hun kinderen zien dat de kat van huis is.”
“Het blijft ook een beetje bizar om vanuit je achterkamer in Amsterdam katten terug te vinden in New York.”

David is zelf gek op katten. Een eigen kat op schoot zit er jammer genoeg niet in. “Hatchie!” Inderdaad: allergisch.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht