Digitale transformatie goed voor modesector

Inventariseren van de winkelvoorraad was tot voor kort tijdrovend en kostbaar. De GS1 expertgroep RFID in de mode is hier helder over: RFID biedt soelaas. Terwijl het thema voorraadnauwkeurigheid onverminderd groot blijft, is er in de modesector steeds meer interesse in toepassingen voor een betere klantervaring. Want hoe mooi is het als u kunt gaan linken naar zaken als productinformatie, instructies of promoties? Gewoon door de GS1 artikelcode (GTIN/EAN) online te gebruiken met de GS1 Digital Link standaard. Met RFID én GS1 Digital Link kun je een complete winkelervaring bieden.
Het goed kunnen beheren van voorraden is cruciaal voor retailers. En met RFID kunnen bedrijven voor een ‘single point of truth’ zorgen: inzicht in de voorraad, waar die zich ook bevindt. Realtime inzicht in voorraad zorgt voor tijdsbesparing en een optimale beschikbaarheid van items, online en in winkels.
De Italiaanse Universiteit van Parma voerde in 2020 een onderzoek uit naar de adoptie van RFID in opdracht van GS1 Nederland. Met de cijfers uit dat onderzoek hoeft niemand meer te twijfelen of RFID van toegevoegde waarde is. Bedrijven die RFID gebruiken lieten zien dat de voorraadbetrouwbaarheid steeg van 60-70% naar 99-100%, het tellen van voorraad tot 90% minder tijd kost en de verkoop verbeterde met omzetstijgingen tot 21%.
GS1 RFID expertgroep: inzicht in voorraad evident
Binnen GS1 is een groep bedrijven uit de modesector actief om ervaringen over het gebruik van RFID met elkaar te delen. Bedrijven in die expertgroep willen met RFID betere voorraadnauwkeurigheid, een hogere verkoop en een betere klantervaring realiseren.
—————————————————————————————————————-
In de expertgroep RFID zitten America Today, Bestseller (Vero Moda, Decathlon, Essentiel, European Safety Services, Foot Locker Europe, GIKS Mode, G-Star Raw, Hans Anders, JBC, MS Mode, Nike, Only for Men, PVH (Calvin Klein/Tommy Hilfiger), Roetgerink, Scotch & Soda, Smit Mode, State of Art, The Sting, stichd, Suit Supply, SuperDry, SUR (Aktiesport, Perry Sport), Van de Velde, Wildstore en De Wolky Shop.
—————————————————————————————————————-
Nu bij veel bedrijven in de expertgroep een betere beschikbaarheid is bereikt, tonen ze steeds meer interesse in toepassingen voor een betere klantervaring. Het probleem: uw klant kan een RFID-tag niet scannen. De oplossing: de GS1 artikelcode ook online gaan gebruiken, zodat uw klant in de winkel met één scan van een QR-code naar de digitale tweeling van het item kan gaan. Dat kan met GS1 Digital Link.
Van voorraadnauwkeurigheid naar verbeteren klantervaring
Omnichannel heeft de traditionele toeleveringsketen doorbroken tot een directe lijn tussen verkoper en consument. Met RFID voedt u het proces met nauwkeurige data. U weet precies welke artikelen u heeft en waar die zich bevinden. En u kunt in de verschillende schakels in de keten meer informatie met RFID ‘verzamelen’: over de gebruikte materialen of over de productie en het gebruik. Zelfs informatie over iedere individueel item kunt u krijgen door een serienummer toe te voegen.
Omnichannel gaat vanzelfsprekend niet over het toevoegen van meer technologie, maar over het herontwerpen van processen om de klant in het middelpunt te zetten en aan zijn verwachtingen te kunnen voldoen. Met GS1 Digital Link geeft u uw consument een compleet nieuwe winkelervaring doordat hij met één simpele scan allerlei informatie over het item kan bekijken.
Maar één code nodig
Met GS1 Digital Link zorgt u voor scannen in de 21ste eeuw en slaat u de brug tussen de fysieke en digitale wereld. Met de GS1 code online kunt u op een slimme wijze gebruikers aan informatie in verschillende bronnen op internet koppelen. Met de standaard kunt u eenvoudig deeplinken naar productinformatie bij een andere bron (bijvoorbeeld de fabrikant), omdat u allebei het item in het webadres op dezelfde manier identificeert. U gebruikt met GS1 Digital Link de GS1 identificatienummers (EAN/GTIN) in webadressen.
De expertgroep RFID ziet dan ook een toekomst waarin alle kledingitems een digitale identiteit zullen hebben. Nike heeft bijvoorbeeld al een unieke digitale identiteit voor alle producten die Nike-producten authentiek maakt. Ze gebruiken die van productie tot ‘consumer engagement’ en daar kan GS1 Digital Link een grote rol in spelen. Ook modebedrijven PVH, stichd en Suitsupply zijn de mogelijkheden van GS1 Digta Link aan het verkennen.
Een toekomst waarin alle kledingitems een digitale identiteit zullen hebben
Adviseur Avery Dennison, die laatst sprak op een bijeenkomst van de expertgroep, ziet ook mogelijkheden om met GS1 Digital Link verschillende labels te combineren – was-, prijs- en brandlabel – in één label met een achterliggende gestandaardiseerde datastructuur die te lezen is met een QR-code. Dit geeft mogelijkheden voor allerlei toepassingen zoals het geven van productinformatie over hoe en waar het item is gemaakt en nog veel meer op het gebied van interactie met de klant.
GS1 Digital Link maakt de winkelervaring compleet
Hoe zorgt u ervoor dat u uw klanten alle informatie kunt geven die u maar wilt? Met GS1 Digital Link kunt u – van het kennismaken met uw product tot de aankoop en zelfs na aankoop (circulaire keten: recycling) – informatie online toegankelijk maken. En dat biedt een geheel nieuwe dynamische consumentenervaring.
En uw klant? Die scant de QR-code (met daarin de GS1 Digital Link) van een item en maakt zo verbinding met informatie die hij wil hebben. Zo zorg u met slechts één code voor een dynamische consumentenervaring on- en offline: voor aanbiedingen, stijladvies, video’s, loyaliteitsprogramma’s, bestellen, aanverwante producten, herkomstinformatie, het verzamelen van loyaliteitspunten of het delen van met vrienden op sociale media.
GS1 en succesvol zaken blijven doen. GS1 is een onafhankelijke not-for-profit standaardisatieorganisatie. We ontwikkelen en beheren internationale standaarden voor de identificatie, het vastleggen en delen van gegevens. We realiseren dat het groeiend aantal producten en data vraagt om een waterdicht codesysteem. Ook willen wetgevers en consumenten steeds meer over producten weten. Onze strategie richt zich daarom op het codesysteem (barcodes) èn op het uitwisselen van kwalitatief goede data. GS1 brengt supermarkten, bouwmarkten, ziekenhuizen en kledingwinkels en hun leveranciers bij elkaar voor een efficiënte, duurzame en betrouwbare keten. Meer dan 26.000 bedrijven die zijn aangesloten bij GS1 Nederland en gebruikmaken van onze standaarden. GS1 Nederland maakt deel uit van de wereldwijde GS1 organisatie. GS1 is in 114 landen actief en wereldwijd zijn er 2 miljoen bedrijven aangesloten bij GS1.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.