Doorbraak publieke waarden debat: hoger onderwijs en EdTech slaan handen ineen

Amsterdam 11 april 2022 | de toenemende afhankelijkheid van grote buitenlandse tech bedrijven kan een bedreiging zijn voor Nederlandse publieke waarden. Behalve deze gedeelde angst aanwakkeren zijn helaas tot nu toe weinig stappen gezet die moeten leiden tot de bescherming van publieke waarden in het onderwijs, tot nu toe. Een afvaardiging van de hogescholen van Nederland is in gesprek gegaan met EdTech ondernemers om een framework op te zetten ter versterking en bescherming van publieke waarden in het onderwijs. Het framework wordt op 21 april gelanceerd op een open seminar wat geopend wordt met een interview met Prins Constantijn.
Digitalisering onderwijssector
De onderwijssector zit midden in een gigantische digitaliseringsslag om te voldoen aan de toenemende vraag vanuit de maatschapp, relevant te blijven in de maatschappij van morgen en te kunnen blijven concurreren met de privatisering van de sector. De afhankelijkheid van grote techbedrijven die dit kunnen faciliteren in deze transitie wordt steeds groter en is versneld door covid. In 2019 werd al een brief vanuit alle Rector Magnifici gepubliceerd met een oproep voor het gezamenlijk stellen van grenzen en voorwaarden aan het gebruik van commerciële platforms door publieke organisaties. Het debat rond publieke waarden is sindsdien voornamelijk binnen de publieke sector gevoerd zonder de dialoog op te zoeken met de partijen waarmee ze ogen samen te werken.
Initiatief collaborative trust framework
Een afvaardiging van CIO’s van de Hogescholen onder aanvoering van Cees Plug (Inholland) is het dialoog aangegaan met EdTech founder Ewoud de Kok van FeedbackFruits en is een initiatief gestart. Het initiatief heeft als doel een framework op te stellen voor EdTech founders om langdurige, betrouwbare relaties te bouwen en een positief effect te hebben op het publieke onderwijs. De 0.1 versie wordt op 21 april gepresenteerd en vanaf dat moment is het framework via Dutch EdTech open source beschikbaar voor de gehele sector om op voort te borduren en gebruik van te maken. Prins Constantijn zal het seminar openen met een interview over het belang van goede samenwerking tussen publieke en private partijen.
Interesse Europa
De publieke onderwijssector in Nederland is uniek georganiseerd en grotendeels aangesloten bij SURF waardoor een dergelijk framework snel opgepakt en doorontwikkeld kan worden. Europese onderwijsorganisaties als Geant, EUNIS en IMS Global juichen dit initiatief daarom toe want het kunnen bouwstenen opleveren voor een framework ter bescherming van Europese publieke waarden.
DATUM SEMINAR:
Voor meer informatie: kijk op https://trustframework.io/
Contact met de projectgroep kan via: Ruben Kranendonk
Email: ruben@onderwijsdigitalisering.nl, tel: +31612595054
Quotes Cees en Ewoud:
Cees Plug:
“Het EdTech-domein is nog relatief jong. Je ziet daarom veel start-ups die na enige tijd overgaan naar een andere partij of stoppen. Als je als hoger onderwijsinstelling in zee gaat met zo’n start-up, kan dat gemakkelijk tot problemen leiden – bijvoorbeeld omdat een tool die je in je onderwijs hebt verwerkt ineens niet meer beschikbaar is, maar ook omdat een start-up wellicht zodanig gegroeid is dat ze eenzijdig de voorwaarden willen aanpassen.”
“Kunnen we punten vinden waarbij zowel de leverancier (de start-up of de scale-up) als de hoger onderwijsinstelling gebaat is, en kunnen we van daaruit een langdurige samenwerking vormgeven? Laten we dat dan doen, en zorgen voor een afspraak waarbinnen het bedrijf geld kan verdienen terwijl het intellectueel eigendom en de publieke waarden wel geborgd zijn. Je kunt er dan ook voor zorgen dat een leverancier het product zodanig ontwikkelt dat het past binnen de kaders die je gezamenlijk hebt gesteld. Het collaborative trust framework dat wij ontwikkelen is bedoeld als format waarbinnen instellingen en bedrijven beter in staat zullen zijn om tot dergelijke afspraken te komen.”
“Dat framework willen we vervolgens open source beschikbaar maken en de gehele gemeenschap betrekken bij de verdere ontwikkeling daarvan”
“Het is vooral een aanzet waarmee we het gesprek om gang willen brengen. We willen helpen de vertrouwenskloof tussen EdTech-bedrijven en hoger onderwijsinstellingen, die er wel degelijk is, te dichten.”
Ewoud de Kok:
“Het hoger onderwijs staat aan de vooravond van enorme digitalisering. Die digitalisering zal mede worden vormgegeven door samenwerkingen met EdTech-bedrijven (Education & Technology-bedrijven). In de relatie tot die bedrijven gaat de afhankelijkheid in de toekomst groter worden. Als publieke instellingen wil je in die relatie echter je kernwaarden kunnen behouden of versterken.”
“Je moet haast maken wanneer je tijd hebt zodat er tijd is wanneer je haast hebt. Samen willen we een eerste steen in de vijver gooien, in de hoop dat de kringen steeds breder worden.”
“Als we nu naar het landschap kijken, zien we veel Big Tech-bedrijven uit de Verenigde Staten die een ander waardenkader hanteren en dermate groot zijn dat het heel moeilijk is om invloed uit te oefenen op dat waardenkader – hoewel ik daarbij moet zeggen dat Microsoft een uitzondering vormt; die zijn ook groot, maar zij doen hun best zich aan te passen aan de Europese standaarden.”
“In Europa zijn er nog weinig grote spelers, maar we zien dat er wel veel bedrijven opkomen. Wat nu als wij die opkomende EdTech-bedrijven ertoe kunnen inspireren om hun producten zodanig te ontwerpen dat ze op langere termijn betrouwbare partners van publieke instellingen kunnen zijn, waardoor de kernwaarden geborgd blijven in een gedigitaliseerd hoger onderwijs? Dat is ons uitgangspunt.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.